Neuville en Wydaeghe winnen klassementsrit en schuift op naar 4e plaats

Martijn Wydaeghe (28).© GF
Martijn Wydaeghe (28).© GF
Redactie KW

Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) rijdt opnieuw aan de leiding in de Monte Carlo. De Fransman heeft 14.3 sec voorsprong op Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC). Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) is derde en maakt het Toyota-podium compleet. De Fin volgt als derde op 50.3 sec en heeft op zijn beurt een minieme voorsprong van 1.4 sec op Thierry Neuville en Martijn Wyndaeghe (Hyundai i20 Coupé WRC), die een klassementsrit wonnen, schoven op naar de vierde plaats. Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) is na een dubbele lekke band vooraan weggevallen.

Opschudding donderdagavond toen een minitornado over Gap raasde en lelijk huishield in het assistentiepark. De meeste tenten werden omvergeblazen en flink beschadigd. Op het moment van de tornado was er niet veel volk aanwezig en het bleef bij materiele schade.

Sneeuw

De storm bracht sneeuw naar de bergen en voorzag de bergwegen rond Gap van een wit laagje. Perfecte omstandigheden voor thuisrijder en veelvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier die vrijdagavond herhaaldelijk had gezegd dat hij deze rally graag zou winnen. Sébastien Ogier maakte zaterdagochtend in de eerste rit dan ook meteen een statement , reed de snelste tijd en was daarbij maar liefst 17.8 sec sneller dan eerste achtervolger Elfyn Evans. In de stand wisselden beide rijders van plaats: Ogier nam de leiding over gevolgd door Evans. Rovanperä maakte het Toyota-feest compleet en schoof op naar de derde plaats.

De Hyundai’s kenden niet zo’n goede ochtend. Neuville reed de achtste tijd op 42.2 sec van Ogier. “In een bocht schoof ik rechtdoor en verloor daar niet al te veel tijd. Het was een moeilijke rit waarbij ik de hele tijd gezocht heb naar het goede ritme “, zei Neuville aan de finish.

Naar vier

Ondanks die mindere tijd schoof Neuville één plaats op, van vijf naar vier. Teamgenoot Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) spinde in het begin van de etappe en reed in de volgende bocht op een steen die de band links vooraan lek sloeg. Tänak bereikte op de velg de finish. Behalve 1:20.2 verloor hij ook zijn derde plaats. “Het is een mooie ochtend”, zei de Est cynisch.

Een heel ander beeld in de tweede rit waar Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe – afkomstig uit Sint-Eloois-Winkel – indruk maakten en samen hun eerste klassementsrit wonnen. Neuville was 12 sec sneller dan Loubet, 24.2 sec sneller dan Rovanperä en maar liefst 42.2 sec sneller dan Ogier die, in tegenstelling tot de eerste rit van de dag nauwelijks vooruitkwam.

“Ritme zat goed”

“Ik had totaal geen grip”, zei de Fransman aan de finish. Ook Neuville had zo zijn twijfels, maar reed toch de snelste tijd . “Deze rit was beter dan de vorige. Het ritme zat goed. Om eerlijk te zijn voel ik met niet zo comfortabel in de wagen. Ik twijfel te veel”, aldus de Belg die een goede zaak deed en tot op 1.4 sec genaderd is van het podium.

Teamgenoot Ott Tänak reed ook in de tweede rit lek en met slechts één reservewiel aan boord is dat best vervelend. Tänak stopte meteen, monteerde de velg van de vorige rit op de wagen om zo de lekke band te sparen om het assistentiepark in Gap te bereiken. Die ingreep was nodig omdat het volgens de wegcode verplicht is om met 4 banden op de openbare weg te rijden. Zaterdagmiddag wordt er nog één rit gereden waarna de deelnemers de verplaatsing naar Monaco maken . (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier