Nederlandse Betsema pakt eerste WK-zege in Koksijde

Na haar overwinning in Wachtebeke dit weeekend, wint Denise Betsema ook voor het eerst in de Wereldbeker. © BELGA
Redactie KW

Denise Betsema heeft zondag haar eerste Wereldbeker bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse van Marlux-Bingoal haalde het in Koksijde voor de Britse Nikki Brammeier en Annemarie Worst (Steylaerts-777). Sanne Cant werd zevende en Marianne Vos twaalfde, maar de Nederlandse behoudt wel haar leiderstrui in de Wereldbeker.

Marianne Vos, voor het eerst weer in het veld na het EK in Rosmalen begin november, schoot het snelst uit de startblokken en nam een groot deel van de eerste ronde voor zich. Daarna volgde een grote groep met Annemarie Worst, Ellen Van Loy, Ceylin Alvarado, Nikki Brammeier en Sanne Cant. Vos zakte naar het eind van die eerste ronde een beetje weg, Brammeier nam het commando over en bij de eerste passage aan de finish telden we drie leiders: de Britse, Sanne Cant en Annemarie Worst. Alvarado volgde op vier seconden, een groepje met Compton op 10 seconden. Vos was teruggevallen tot op 22 seconden en daar volgden ook Denise Betsema, Nash en enkele anderen.

In ronde twee voerde Annemarie Worst een paar keer de forcing, we kregen uiteindelijk een kopgroep met Worst, Alavardo, Cant, Brammeier en ook Katie Compton die was teruggekomen. Halfweg cross probeerde Sanne Cant even en nam ze ook enkele seconden, maar de groep met Brammeier en co keerde terug. Het tempo werd even gedrukt, Denise Betsema slaagde er in om vooraan aan te pikken en zette meteen de anderen onder druk. Compton plooide, Cant kreeg het ook niet gemakkelijk, enkel Alvarado, Worst en Brammeier wisten aan te klampen. In het slot kliefde Betsema als de beste door het zand en nam ze afstand van de rest.

Ze pakte zo haar eerste zege in de Wereldbeker, haar tweede van het weekend na ook de overwinning in Wachtebeke. Brammeier won de strijd om plek twee, Worst werd derde. Eerste landgenote werd Laura Verdonschot op plek zes, Sanne Cant werd zevende, Marianne Vos twaalfde. Ze behoudt wel nipt haar leidersplaats en telt nu 264 punten, negen meer dan Sanne Cant, die tweede staat. Ellen Van Loy volgt als derde met 244 punten.

(Belga)