Nationale ploeg muurklimmen komt trainen in Kortrijk

De zaal in Kortrijk zorgde voor de nodige uitdagingen. © SJK
Redactie KW

De nieuwe klimzaal of boulderzaal in Kortrijk kreeg voor een volle trainingsdag de nationale ploeg muurklimmen op bezoek. Voor de groep werd het een dag van hard werken, maar ook van plezier beleven.

“We waren blij toen we het voorstel kregen om de jonge talenten te ontvangen in onze zaal op de Pottelberg”, beamen Koen Demuynck en Jan De Smit, die met hun respectievelijke partners Carmen en Nathalie het bestuur van Black Box Boulder vormen. “Het is erg interessant om te zien en te horen hoe ze op korte tijd nieuwe inzichten in hun sport opdoen. Muurklimmen is een complete sport, waarin veel aspecten samenkomen zoals conditie, evenwicht, atletische kracht, core stability, fijne motoriek en snelle oog-handcoördinatie.”

Net haalbaar

Jan De Smit is de parcoursbouwer van dienst: “Het is belangrijk om de atleten parcours te bieden die voor hen uitdagend genoeg zijn en tegelijk nog net haalbaar. In het boulderklimmen zijn de blokken waarlangs geklommen wordt een stuk groter en moeilijker te grijpen dan bij het lengteklimmen.”

“Aangezien muurklimmen over drie disciplines loopt, lengteklimmen, boulder- en speedklimmen, moeten atleten met ambitie met elke hindernis vertrouwd zijn. Daarom is het voor hen ook interessant in veel verschillende zalen te gaan trainen. Normaal traint iedereen in zijn eigen club. Om op hoger niveau mee te kunnen, is die variatie zeer belangrijk“, vult Koen Demuynck aan.

“De ploeg trainde eerst in Duitsland en trekt na hun dag in Kortrijk naar Fontainebleau in Frankrijk. We zijn ervan overtuigd dat ze in die week meer informatie opdoen dan in zes maand training thuis.”

Alles aan doen om niet te vallen

“Het interessante is dat er raakvlakken zijn met andere sporten en daarom werd onder meer een judocoach ingeschakeld. In zowel muurklimmen als judo is het belangrijk om er alles aan te doen om niet te vallen. En als je dan toch valt, je dan genoeg techniek hebt om blessures te vermijden.”

Dominique Van Eyken is sporttechnisch medewerker bij de KBF (Klim- en Bergsportfederatie): “We zijn echt enthousiast over de accommodatie hier in Kortrijk. Onze atleten hebben nood aan een extra uitdaging in deze wedstrijdloze periode. Omwille van covid-19 is het heel onduidelijk wanneer wedstrijden kunnen ingepland worden. We leggen de focus op het najaar en proberen met deze stage de motivatie hoog te houden.”

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier