.

Voor de Belgische goalbalploeg werden enkele leden van ViGe Noordzee gelecteerd: de Bruggelingen Glenn Van Thournout en Bruno Vanhove en zijn broer Tom Vanhove uit Blankenberge. Alsook Thijs Dewilde uit Koekelare (ViGe Dos Woluwe). Tom Vanhove nam uiteindelijk niet deel omdat zijn vrouw net beviel.

Ons land kan alvast op een zeer mooi parcours terugkijken op het EK in het Finse Palujahti. In de kwartfinales wonnen ze van Oekraïne, nadat ze een derde plaats neerzetten in de groepsfase. In de halve finale kwam België tegen Paralympisch kampioen Litouwen uit. Een match die werd verloren zodat er vrijdagmorgen om het brons moest gestreden worden tegen Zweden. In de poules stonden beide landen ook al eens tegenover elkaar, toen wonnen de Scandinaviërs met 6-2.

Ondanks het verlies uit de vorige confrontatie, bleven de Belgen koel en geloofden ze in hun kansen. Georganiseerd en beheerst namen ze de match in handen. Met de rust in zicht liepen ze uit tot 3-1. De dominantie van België was ook in de tweede helft ruim aanwezig en breidden ze de kloof uit tot 5-2, meteen de eindscore. "Dit geeft een schitterend gevoel", glundert Bruno Vanhove. "Ik beoefen sedert 2003 goalbal en we doen al jaren mee met de betere landen maar die medaille bleef uit.

Goalbal is over de hele wereld een sterk ontwikkelde Paralympische sport. Nu behalen we brons en dat is uniek voor de sport voor blinden en slechtzienden. We controleerden van het begin tot het einde en verdedigden erg goed. We geloofden in een goed resultaat en hebben het waargemaakt."

De bronzen medaille is historisch voor België, die tot dusver een vierde plaats op het EK van 1987 en 2007 kon voorleggen. Ook op de Paralympische Spelen van 1976 werd er nipt naast het podium gegrepen. Het behalen van een top 4 geeft recht op een ticket voor het wereldkampioenschap plus de zekerheid van aantreden in de A-divisie van Europa.

(ACR)