Nationaal zeilteam, waaronder vier West-Vlamingen, strijkt neer in Oostende

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vier West-Vlaamse topzeilers trainen momenteel, samen met het nationaal zeilteam, in Oostende. Trainen in het buitenland zit er door de coronamaatregelen momenteel niet in. “De Noordzee is een goede trainingsbasis”, klinkt het bij Wannes Van Laer. Naast Wannes trainen ook Simon De Gendt, Emile Versluys en Emma Plasschaert in Oostende.

Momenteel geldt een negatief reisadvies door de coronamaatregelen en dat betekent voor topsporters dat er niet getraind kan worden in het buitenland. Daarom werd bij de zeilfederatie beslist om in Oostende te trainen op onze eigen Noordzee. Voor Emma Plasschaert (26) en Simon De Gendt (19) betekent dat dat ze in hun eigen thuisstad mogen trainen. Emma werd in 2018 nog wereldkampioen zeilen in de Laser Radiaal. Ze zorgde zo meteen voor de eerste Belgische wereldtitel. Een jaar later zorgde Simon voor de tweede Belgische wereldtitel, maar dan bij de mannen. “Het is fijn om eens dichtbij huis te kunnen trainen”, vertelt Emma. “Maar als je weet dat we normaal op het Olympisch water zouden trainen in Japan, dan doet het wel pijn. Corona houdt iedereen in de greep, ook de topsport. Voorlopig kunnen we niet anders dan ons daarbij neer te leggen. Maar het voelt goed om thuis te zijn.”

Ook Simon De Gendt is blij om eens dichtbij huis te trainen. ” Superleuk meegenomen dat we na de training gewoon huiswaarts kunnen keren”, lacht Simon. “Dat is eerder uitzonderlijk en eigenlijk ook wel nieuw. Normaal vertoeven we nu in het buitenland. Ik voelde wel dat ik er terug in moest komen. We lagen immers twee maanden stil en dat voel je wel. Het grote verschil? Na de training van 2,5 uur op het water volgt er normaal een fysieke training in de gym. Dat gaat nu niet. En de nabespreking verloopt via videoconference. Twee van onze coaches zijn immers van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Momenteel is er nog geen duidelijkheid wanneer we terug kunnen vertrekken. Van zodra we groen licht krijgen denk ik wel dat het inpakken en wegwezen zal zijn. Maar tot dan trainen we in Oostende.”

Maar ook voor Wannes Van Laer en Emile Versluys betekent trainen in Oostende en niet al te verre verplaatsing. Wannes is een geboren en getogen Oostendenaar, maar woont ondertussen in Laken. In 2015 werd hij voor de zevende keer Belgisch kampioen Laser Standaard. “Eigenlijk bleven we maar tot twee jaar na mijn geboorte in Oostende wonen”, lacht Wannes. “Mijn vader nam een winkel over in Doornik en zo verhuisde de hele familie mee naar daar. Ondertussen woon ik inderdaad sinds kort in Laken en even woonde ik ook in Wevelgem. Maar ik kom eigenlijk geregeld in Oostende trainen hoor. Ik heb hier ook nog een goede vriend van mij wonen waar ik nog samen mee heb gezeild. Trainen op de Noordzee anders? Er is een sterkere stroming, maar in de eerste plaats zijn we al blij dat we mogen trainen. Veel andere zeilers mogen dat niet. Op bijvoorbeeld de Middenlandse zee is het wat rustiger om te trainen, maar de Noordzee is echt wel een goede trainingsbasis. We hebben ook al wel wat geluk gehad met het mooie weer en de goede wind.”

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.