Nancy Haest loopt halve marathons “om dikker te worden”

Nancy Haest (54) begon indertijd te lopen om wat dikker te worden. Eigenlijk om meer spiermassa en figuur te bekomen…

Nancy Haest

Nancy is getrouwd met Marc Assez en mama van drie dochters: Laure (27), Ines (25) en Margot (21). “Ik deed eerst aan mountainbiken”, zegt Nancy. “Maar je moet al heel lang mountainbiken om al je energie kwijt te raken.”

“Ik was een heel mager meisje en deed aan sport om meer spieren te kweken. Dan ben ik beginnen lopen. Eerst ‘s avonds als niemand me zag, want ik schaamde me een beetje. Wat zouden de mensen wel denken?”

“Na zes weken kon ik makkelijk tien kilometer lopen en vroeg ik me af waarom ik eigenlijk geen lid werd van een loopclub. En het werd Torrac waar ik door Jan Pollefeyt goed werd opgevangen. Hij leerde me hoe ik moest lopen. Toen men me vroeg om eens aan een wedstrijd deel te nemen, schrok ik ervoor terug. Ik was toch bijlange niet goed genoeg? Maar in mijn eerste wedstrijd, liep ik al direct prijs. En vanaf dan ben ik op afstanden beginnen trainen: vijftien kilometer, twintig, halve marathons en tenslotte een volledige marathon.”

“Ik wist niet goed wat me te wachten stond. Over mijn eerste marathon deed ik meer dan vier uur. Mijn tijd zakte alsmaar. Nu haspel ik dit af in 3u.35′. Ik loop nu veel rapper dan vroeger.”

“Nu loop ik vooral halve marathons. Tijdens een volledige marathon heb ik eens een bloeddrukval gehad en viel ik bewusteloos. Dat wil ik niet meer meemaken.”

“Ik was onlangs de tweede vrouw in de halve marathon van de LaKoSta. Die liep ik in een tijd van 1u.38′. Normaal zit ik onder die tijd maar het weer was die dag extreem warm.”

“Lopen is zeker geen eenzame sport, je maakt het zelf zo eenzaam als je wil. Soms loop ik de zaterdag 25 kilometer en train ik in groep op zondag in Groenhove. Op dinsdag train ik samen met Bart Godderis op interval en snelheid. Op woensdag is er training met Torrac op interval en heuvellopen. De trainingen zijn zeer gevarieerd en zeer goed.”

“Ik zou graag nog lang kunnen lopen want ik doe het zeer graag. Mijn verlanglijstje? Ik leg de lat niet te hoog. Ik loop liefst de gewone wedstrijden, zeker geen massalopen. Ik zou toch nog graag eens voor een marathon gaan maar voor het ogenblik heb ik het veel te druk met mijn werk in de kinderopvang.”

“Volgend jaar word ik 55, dan kom ik weer in een andere categorie terecht… Ik let ook geweldig op mijn voeding. Ik eet geen vlees, wel veel groenten en fruit. Ik moet mijn kracht toch ergens halen hé.”

“Het valt me vooral op dat er tegenwoordig veel meer lopers en joggers zijn dan pakweg twintig jaar geleden. De sport zit duidelijk in de lift. En iedereen loopt om zijn eigen redenen en op zijn eigen tempo. Lopen is echt een sport voor iedereen”, besluit Nancy. (Johan Vandaele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.