West-Vlaamse successen in eerste finales motorcross MCLB

Dylan Boussy en Tony Kramar werden Belgisch kampioen bij de zijspannen A. © foto Coghe

De organisatie van Motorclub Avanti, de familie Priem in Lichtervelde, werd opnieuw een groot succes, mede dankzij de weermaker en een groot pak rijders en dito supporters. De eerste finales B.K. in het seizoen 2021 werden er op zondag betwist en dat voor de categorieën Nieuwelingen A en B en de Zijspannen.

Zaterdag kwam de jeugd V.J.M.O. (Vlaamse Jeugd Motorcross Opleiding) in actie. Thuisrijder Seth Priem, zoon van ex-GP-rijder Manuel, was beresterk in zijn reeksen bij de Nieuwelingen 85cc en boekte een dubbele reeks- en de eindzege.

Mini-Ladies

Zijn neefje Lewis Wybo, zoontje van Jurgen en medeorganisator, werd voor eigen volk vierde in totaal bij de Initiatie met dubbele vijfde plaats. In deze categorie werd Hakkan Hempte (Otegem) derde in de eindstand met de tweede en vijfde plaatsen.

Britt Van Tatenhove uit Zwevezele was super bezig bij de Mini-Ladies met dubbele reeks- en eindzege, en bij deze de tweede eindstek voor Dieuwke Mandeville uit Diksmuide die beslag wist te leggen op de derde en tweede plaatsen.

Matto Vertongen (Avelgem) werd derde bij de Nieuwelingen 65cc met de derde en vierde plaatsen. Bo Tytgat uit Lichtervelde viel net naast het podium bij de Nieuwelingen 85cc na zijn derde en vierde plaatsen, met gelijk aantal punten maar een mindere chrono.

Jeugd-Quads

Dylan Defollin (Kerkhove) schreef beide reeksen op zijn naam bij de Jeugd-Quads en Amy-Jo Stoop (Wingene) werd driedubbel derde bij de Ladies-Open.

In de hoogste categorie bij de jeugd, de Aspiranten, was er een driedubbele tweede plek voor Ian Ampoorter uit Koekelare en de vierde eindstek voor Rune Van Massenhove uit Leffinge met de derde en vijfde plaatsen in de reeksen.

Op zaterdag worden steeds de grote jongens en meisjes losgelaten op de vierwielers, de Quads, met andermaal de bloemen voor Glenn De Swarte uit Zedelgem die in beide reeksen als tweede onder de geblokte vlag kwam, goed voor de eindzege.

Avanti- en streekrijders

Davy Verspaille uit Deerlijk werd driedubbel derde, Axel Volckaert (Ieper) viel net naast het podium na zijn vijfde plaats in de eerste reeks en reeksoverwinning in de slotmanche.

Er werden ook twee reeksen betwist voor Avanti- en streekrijders, en de zege ging naar Niki Debruyne uit Meulebeke die als tweede en eerste door de finish ging. De tweede eindstek was voor Jaimy Deleersnijder die ook nog eens de motor van onder het stof haalde en hiermee de eerste reeks op zijn naam schreef en tweede werd na de pauze.

Zijspannen

Ook de eerste finales voor het Belgisch kampioenschap werden in Lichtervelde betwist, onder meer in de categorie Zijspannen. Dylan Boussy en Tony Kramar, respectievelijk uit Koekelare en Oostende, werden gehuldigd als nationale kampioenen in groep A.

Voor deze finale stonden zij reeds riant aan de leiding en ze maakten hun droom waar na nogmaals een dubbele reekszege. Yens Delmotte-Joey Valcke (Kachtem-Oostrozebeke) zijn de nieuwe vice-kampioenen in groep A. Zondag in Lichtervelde werden zij driedubbel derde, genoeg om hun tweede eindstek in het BK te vrijwaren.

Bert Soetaert-Eduard Soenens (Oostrozebeke-Meulebeke) werden zondag in Lichtervelde driedubbel tweede, maar dat bleek net niet genoeg voor de tweede plaats in het BK, zij kwamen twee punten te kort voor de titel van vicekampioen.

Internationalen

Bij de Zijspannen B werd de tweede plek ingenomen door de gebroeders Maxim en Matthias Moenaert (Gistel-Wingene), zowel in de uitslag van zondag als de eindstand in het kampioenschap. Kevin Merreel-Olivier Lobry (Izegem) werden gehuldigd als derde in het BK bij de Zijspannen B, zondag werden zij vierde.

Bij de Internationalen was er een nieuwe zege van Wietse Brackman bij de 500cc, voor Tallon Verhelst en David Segers. Bij de Inters 250cc waren de bloemen opnieuw voor Jerome Biets (Jabbeke) na zijn dubbele reekszege.

In deze categorie was er een driedubbele tweede plek voor Tim Vandriessche (Menen) en een driedubbele derde plek voor Stanley Verstraete uit Zerkegem. Bij de Inters B gingen de bloemen naar Greg Vullers (Dentergem) met een dubbele reekszege. Damon Tanghe (Ooigem) moest vrede nemen met de derde plaats.

Finales BK voor Nieuwelingen A en B

De eerste finales voor het Nationaal Kampioenschap die op de agenda stonden waren naast de Zijspannen, deze voor de Nieuwelingen A en B. In de groep A, 23- tot 30- jarigen, werd Rutger Peersman uit Leffinge vicekampioen, zondag werd hij bij de afsluiter van het BK ook driedubbel tweede.

Gert-Jan Bouckhuyt (Koolskamp) is de nieuwe vicekampioen bij de Nieuwelingen B, (29- tot 43-jarigen). In Lichtervelde moest hij vrede nemen met driedubbele vijfde plaats. De nieuwe kampioen bij de groep B is Jens Zutterman uit Ieper die zondag nogmaals de kroon op het werk zette met een dubbele reekszege en dus het hoogste podium met de hulde.

Gewoon programma

Naast deze kampioenschapsreeksen was er ook het gewone programma waarin heel wat West-Vlamingen schitterden. Zo was er een nieuwe dubbele reeks- en eindzege voor Dougan Paepe uit Snellegem bij de Nieuwelingen 250/500cc.

Eveneens een dubbele reekszege en bloemen voor Mario Mandeville uit Diksmuide bij de Nieuwelingen C, ouder dan 43 jaar. In die categorie de tweede podiumplaats voor Xavier Degeldere uit Ingelmunster die als tweede en derde onder de geblokte vlag kwam.

Michael Dekeyser (Ruiselede) werd dubbele winnaar bij de Amateurs. Kenneth Van Grembergen (Deerlijk) driedubbel tweede bij de Experten, en de derde podiumplaats voor Steven Vandenbranden (Ichtegem) die als vierde en derde door de finish kwam.

Youngsters

Bij de youngsters, de Beloften, werd Nigel Stoop uit Beernem als vierde en derde afgevlagd in zijn reeksen, goed voor de derde eindstek. Nate Van Tatenhove (Zwevezele) mocht bij de Junioren 250cc op het hoogste schavotje als winnaar na zijn tweede plek en reekszege.

Broer Seth Van Tatenhove werd bij deze derde in de eindstand na zijn derde en vierde plaatsen. Karel Vanhaecke (Oostkamp) werd tweede in de eindstand bij de Junioren 500cc met de tweede en derde plaatsen, en de derde podiumplaats was voor thuisrijder Cisse Haelewyn na zijn dubbele vierde plaatsen.

Volgende afspraak op 18 en 19 september op de Heideberg in Pamel-Roosdaal in Vlaams-Brabant, finales B.K. voor de Beloften, Junioren 250 en 500c, en de drie categorieën Internationalen. (Guido Allewaert)