Motorcrossers krijgen verrassend droog circuit onder de wielen

Stijn Vandezande uit Zonnebeke. © Foto Coghe
Redactie KW

Volledig tegen de verwachtingen in kregen de rijders zondag in Zegelsem op het nieuwe panoramisch parcours met diverse hoogteverschillen een kurkdroog circuit onder de wielen.

Waar het water elders in Vlaanderen, en zelfs op een tweetal kilometer van Zegelsem in Brakel met bakken uit de hemel viel, bleef het crossparcours voor de MCLB mooi droog. Iets meer dan 400 piloten op de afspraak en natuurlijk ook een grote schare supporters op post in snikhete omstandigheden.

Bij de Internationalen kregen we een dubbele reekszege van David Segers, voor Steve Seronval en Jurgen Wybo (St.El.Winkel-Lichtervelde). Maarten Govaert (Oostrozebeke) miste net het podium bij de Inters mx1. De bloemen bij de Inters mx2 waren andermaal voor huidig kampioen Torpjurn Van Hoe (Oeselgem). Jerome Biets (Jabbeke) veroverde de tweede plaats. Ook Tim Vandriessche (Menen) mocht op het hoogste schavotje, de poulain van Mx Kampeerwagens Dirk Hofman pakte andermaal uit met dubbele reekszege bij de Inters-Open B.

Volledig West-Vlaams podium bij de Nationalen mx2

De jongens die zich opmaken om de grote stap te zetten naar de Internationalen, zorgden weer voor heel wat spanning en spektakel, en het was West-Vlaanderen boven. Dubbele reekszege van Mattis Meersschout (Wingene), Cyriel Engelaere (Kerckhove) tweede, en de derde op het podium Damon Tanghe uit Ooigem.

De Amateurs/Experten waren aan hun voorlaatste proef in het Belgisch Kampioenschap toe alvorens op 20 september hun finale te betwisten in de cross te Anzegem. Bij de Amateurs blijft het superspannend met Patrick Carlier uit Kuurne en Benny Van Impe uit Ruiselede, slechts gescheiden door drie puntjes. Zij wonnen elke een reeks en tweede plaats. Bij de Experten lijkt Kristof Calus (Heestert) op weg naar de nationale titel, hij werd tweede en reekswinnaar en zijn naaste concurrent Ryckaert kwam niet verder dan de vijfde plaats in de tweede reeks nadat hij de eerste had gewonnen. Calus telt nu 20p bonus met nog twee reeksen te gaan.

Voor Meulebekenaar Arne De Meulemeester liep het slecht af.

In Zegelsem moesten de Nieuwelingen Mx2 ook hun voorlaatste proef betwisten. Voor Meulebekenaar Arne De Meulemeester liep het slecht af. In de eerste reeks kwam hij op kop nadat koploper Polfliet in de touwen vlamde en pas als twaalfde weer kon vertrekken. Maar Arne kwam ten val en verloor ook heel wat plaatsen en werd pas zevende terwijl Polfliet alsnog derde werd. Het verschil liep van drie tot tien punten uit. De tweede manche liep volledig falicant af voor De Meulemeester, hij kwam weer ten val en tot opgave gedwongen. De eindzege was verrassend voor Stijn Vandezande uit Zonnebeke, zijn eerste ooit, en dat met reekszege en tweede plaats. Jarno Evaert (Lendelede) was de derde op het podium.

Ook de Juniors moesten hun beste beentje voorzetten, hun reeksen telden eveneens voor het B.K.. Bij de mx2 blijft de stand status-quo, Stanley Verstraete (Zerkegem) en Lievens (Lede) wonnen elk een reeks en tweede plaats, het verschil blijft vijf punten in het voordeel van Lievens. Verstraete won vandaag het dagklassement met betere chrono van vijf seconden in totaal. Bij de mx1 werd Bram De Buysere uit Sint-Kruis Brugge tweede, hij is reeds zeker van de nationale titel.

Kelly Debruyne (Poperinge) werd andermaal dubbele reekswinnaar bij de Dames Open, ondanks late start in de tweede manche en met grote achterstand een sterke remonte liet noteren. Kristof Douterloigne (Waregem) werd derde bij de Nieuwelingen-Open. David Debaets (St.Baafs-Vijve) derde bij de Nieuwelingen mx1/3, en Dwight Van Den Bogaert (St.Eloois-Vijve) derde bij de Nieuwelingen mx2A.

De Zijspannen zorgden natuurlijk voor de nodige sensatie als afsluiter. Kenneth Dierckens-Jordan Waerniers (Tielt-Oostrozebeke) met dubbele reekszege als algemene repetitie. Nico De Soete-Achly Vanlerberghe (Wingene) tweede in groep A, en Yens Delmotte-Tom Verbrugghe (Kachtem-Meulebeke) derde na sterke remontes. In groep B was de zege voor Gianni Dhondt-Bram Verbrugghe (Nevele-Meulebeke), Arne Dierckens-Michael Dhondt (Tielt) tweede, Dylan Boussy-Jitske De Soete (Koekelare-Wingene) derde, en Daen Valcke met Ines Delmotte uit Meulebeke een prachtige vierde plaats.

(GuidoA./Foto Gino)

>> Volgende afspraak op 5/6 september te Kortemark-Handzame bij Mc Avanti. Finales B.K. voor Nieuwelingen mx1/3 en 2A, Nationalen en Zijspannen.