Motorcrossers klaar voor start van nieuw seizoen

Een sfeerbeeld van de wedstrijd in Zwevezele vorig jaar. © Coghe
Redactie KW

Met het openingsweekend in Stekene voor de deur, staan ook VJMO en MCLB. weer paraat om hun 600 vergunninghouders en vele sympathisanten opnieuw een veilig en sportief motorcross-seizoen aan te bieden.

Met een eigen mobiele hulppost (Medic car), een nieuwe, professionele hulpdienst (Ambuce Rescue Team of ART), een licht gewijzigde, standvastige kalender en klokvast uurschema én met een nieuwe indeling van de kampioenschapsproeven is het meer dan tijd om het vele werk achter de schermen in de praktijk om te zetten. Te beginnen dus komend weekend op het bekende zandcircuit in Stekene-Nieuwdorp.

Veiligheid boven alles

VJMO en MCLB hebben in het tussenseizoen niet stilgezeten en zwaar geïnvesteerd in vooral veiligheid. Zo werd een vrachtwagen aangeschaft die onder de naam ‘Medic car’ iedere wedstrijd dienst zal doen als een professionele mobiele hulppost. Gedaan dus met gewonden in een aftands tentje te verzorgen, voortaan gebeurt de EHBO in een afgesloten vrachtwagen – met laadbrug – voorzien van alle benodigdheden om een professionele en een zo steriel mogelijke verzorging te bieden.

Ook wat de hulpdiensten zelf betreft, valt er een niet onbelangrijke wijziging mee te delen. Zo doet men voortaan een beroep op de professionele diensten van het door het ministerie van Volksgezondheid erkende Ambuce Rescue Team (ART), ressorterend onder Falck Benelux.

Standvastige kalender

Een sterk punt van VJMO en MCLB is dat zij ieder jaar opnieuw uitpakken met een standvastige kalender én klokvast uurschema. Ook deze keer is dat niet anders, al ondergingen beide wel wat wijzigingen. Zo openen de Nieuwelingen Open B+ Dames Open nu het zondagse wedstrijdprogramma en worden de Vrijetijdsrijders tussen de Nieuwelingen MX2 en Beloften MX2 geprogrammeerd. Zoals gemeld opent het seizoen nu in het Belgische Stekene en niet langer in het Nederlandse Overslag en vinden de zandhazen vooral in het voorseizoen hun gading. West-Vlaanderen opent in Beernem op 31 maart en 1 aprilwaar de eerste BK-proeven voor MCLB staan geprogrammeerd.

West-Vlaanderen opent in Beernem op 31 maart en 1 april

Daarna passeren weer heel wat klassiekers de revue, met onder meer Oostrozebeke op 12/13 mei, Zwevezele op 26/27 mei, 16/17 juni in Tielt, 25/26 juni in Oostkamp, de Grand Prix van de Westkust in Middelkerke op 20 en 21juli, het Kampioenschap van West-Vlaanderen in Oostrozebeke op 11/12 augustus, de interbondenwedstrijd op het domein Puyenbroeck in Wachtebeke en de verschillende pareltjes in de Vlaamse Ardennen. Daarna volgen de BK-finales in Lichtervelde voor MCLB op 9 september, Pamel (16/9) en Wingene (23/9). Alle proeven tellen nu mee voor de eindranking, er wordt dus niet meer gewerkt met schrapresultaten. De vier naseizoenswedstrijden in Zwevegem op 29/30 september, Eksaarde, Hamme en Overslag vormen tenslotte het afsluitende Open Herfstkampioenschap en de Open Eindejaarscross begin december in Stekene.

Kwantitatief en kwalitatief deelnemersveld

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en dat heeft VJMO zeer zeker. Ook in 2017 werd het totaal aantal vergunninghouders opgetrokken tot ruim 130 en de verwachting is dat 2018 dat opnieuw overtreft. MCLB bleef met ruim 450 vergunningshouders vrij stabiel vorig jaar, al steeg het gemiddeld aantal deelnemers per wedstrijd wel. Ook de vooruitzichten voor 2018 ogen positief, met opnieuw een pak nieuwkomers die zich aanmelden en dit in zowat alle categorieën.

Onder de deelnemers natuurlijk heel wat West-Vlamingen, bij de Internationalen mx1 onder andere Jeffrey Dewulf (Jabbeke), Maarten Govaert (Oostrozebeke), Torpjurn Van Hoe (Oeselgem), Jorne Tytgat (Kerckhove), Junior Decouter (Werken), Mattis Meersschout (Wingene), Jaimy Deleersnyder (Zulte), Jens Bleyaert (Sysele) en Gilles Tack (Dentergem).

Jurgen Wybo (Sint Eloois Winkel – Lichtevelde) keert terug naar zijn oude liefde, de MX2, waarmee de twee titelpretendenten van vorig seizoen, Tim Vandriessche (Menen) en Jérôme Biets (Jabbeke), meteen gewaarschuwd zijn. Een open strijd mag er ook al verwacht worden in de B-klasse met Stanley Verstraete (Zerkegem), Damon Tanghe (Ooigem), Greg Demeulemester (Kerkhove), en Greg Vullers (Dentergem) als West-Vlamingen.

Zijspannen absolute topklasse

Spanning en spektakel ook alweer te verwachten bij de Zijspannen, waar alle toppers blijven én bovendien worden aangevuld met een aantal nieuwe combinaties, zowel in de A- als in de B-categorie. De talentvolle Dylan Boussy-Kenny Boxtaele gaan in ieder geval resoluut voor titelverlenging, maar zullen het zo moeilijk mogelijk gemaakt worden door een resem Meor-combinaties als Bert Soetaert-Eduard Soenens, Yens Delmotte-Tom Verbrugghe, Geert De Smet-Sebastien Devoldre, Ruben Galle-Stijn De Vijlder en Geert Valcke-Kenji Vermeersch.

Bovendien willen ook Kenneth Dierckens-Gianni Dhondt, Maxime Van Der Haeghen-Michael Dhondt en onder meer Nico De Soete-Achly Vanlerberghe steevast de oppergaai en lieten ook B-kampioenen Olivier en Gauthier Valcke vorig jaar al zien vooraan mee te kunnen draaien.

Wedstrijd in een wedstrijd

Een wedstrijd in een wedstrijd wordt ongetwijfeld de strijd in de B-categorie, waar quadkampioen Sven Siongers met Joey Valcke zich meteen opwerpt als één der favorieten, samen met onder meer de dames Kelly Debruyne (nu met haar broer Nikki in het bakje) en Colleen Van Troys (nu met Jitske De Soete aan haar zijde), Daen Valcke (nu met Robbe De Veene naast zich), Gunther Pyra (met Mathias Moenaert als nieuwe kompaan), de benjamins Junior Verhelst-Frederic Van der Voorden en Bjorn De Schuyter-Steve De Schacht.

Ook blijkt van een gevreesde terugval bij de Quads absoluut geen sprake te zijn, met flink wat jeugdige en minder jeugdige talenten die het zo al sterke deelnemersveld komen versterken, en vinden blijkbaar ook de dames de weg naar VJMO en MCLB. Zowel de Ladies Open op zaterdag als de Dames Open op zondag mogen immers flink wat nieuwe gezichten verwelkomen, met in MCLB onder meer VJMO-kampioene Celien Dewulf uit Jabbeke, die een paar collega’s meebrengt.

(GA)

Let the show begin…

Het nieuwe seizoen kan niet snel genoeg van start gaan, te beginnen dus komend weekend in de zandbak van Stekene, die voor de gelegenheid in een nieuwe lay-out werd gestoken. De jeugdpiloten kunnen inschrijven op zaterdagmorgen van 8.15 tot 9.45 uur, terwijl de ‘groten’ dit kunnen op zondagmorgen van 7 tot 9 uur. MCLB-piloten die nog niet in orde zijn met hun vergunning, kunnen dit de eerste twee wedstrijden doen op zaterdag van 12 tot 17 uur. Er wordt evenwel gevraagd dat de piloten zich op voorhand in orde stellen met hun jaarvergunning. De trainingen beginnen zaterdag om 9 uur en zondag om 8 uur, met de eerste start om 10.25 uur.