Motorcross Liefhebbers Bond (MCLB) te gast in Lichtervelde

De kampioenen van België. © Foto Coghe
Redactie KW

MCLB was op zondag 8 september te gast te Lichtervelde in een organisatie van MC Avanti. aar de eerste finales in het Belgisch Kampioenschap plaats vonden, deze voor Nieuwelingen 250/500cc (19-24 jaar), de Quads en de Zijspannen.

Jeffrey Dewulf kwam… zag… en won

Voor de Internationalen was het de laatste repetitie voor hun finale aanstaande zondag in Pamel. Voor de gelegenheid kwam Jeffrey Dewulf uit Jabbeke nog eens aan de start bij de liefhebbersbond. De Grand-Prix-rijder was dominant in beide reeksen en presenteerde cross van het hoogste niveau op een zwaar parcours wegens de regen. Jeffrey schreef beide reeksen op zijn naam, telkens voor Wietse Brackman, de huidige kampioen, en ex-kampioen David Segers, een podium om van te snoepen bij de Internationalen 500cc. Kevin Fors eindigde op de vierde plaats en onze West-Vlaamse rijders zoals Torpjurn Van Hoe, Jorne Tytgat en Jaimy Deleersnijder maakten de verdere ereplaatsen vol. Mattis Meersschout kwam in de tweede manche ten val.

Jurgen Wybo de thuisrijder en lid van MC Avanti mocht met de hulde van de Inters 250cc op het hoogste schavotje met dubbele reekszege.

Bij de Inters Open B was het podium volledig bezet door streekrijders: Greg Demeulemeester (Kerkhove) pakte de dubbele reekszege, Jelle Van De Walle (Waregem) werd dubbel tweede en Damon Tanghe (Ooigem) legde beslag op de derde podiumplaats.

Zevental West-Vlaamse winnaars bij neven- en jongerenreeksen

Nate Van Tatenhove (Zwevezele) mocht voor eigen volk als winnaar op het hoogste schavotje bij de Beloften (14-19 jaar), hij werd als tweede afgevlagd in de eerste reeks en won de tweede manche. Daar was de derde podiumplaats voor Lauclin Demeulenaere uit Zuidschote, hij schreef de eerste reeks op zijn naam en werd zesde in de tweede manche na enkele keren vallen en opstaan.

Cisse Haelewyn, de absolute thuisrijder en lid van MC Avanti, was sterk bezig bij de Nieuwelingen A (24-28 jaar). Hij won de eerste reeks met klank en was van start tot finish koploper. In de tweede reeks was het andere koek: na een valpartij in de start moest hij met grote achterstand de achtervolging inzettten. Na een sterke inhaalrace werd hij alsnog tweede en algemeen winnaar. Rutger Peersman (Bavikhove) was hier de tweede man op het podium na zijn tweede plaats en de reekszege.

Dimitri Vandesteene (Knesselare – Mc ‘t Hoekske Oedelem) was beresterk bezig bij de Nieuwelingen B (28-41 jaar), met dubbele reekszege en ruime voorsprong.

Bij de Nieuwelingen C (+41 jaar) mocht Xavier Degeldere (Ingelmunster) op het derde schavotje plaatsnemen. In de eerste reeks kwam hij tot drie maal toe ten val en finishte hij na een sterke inhaalrace op de vierde plaats. In de tweede manche verliep het beter, hij kon doorstoten naar de kop en de reekszege binnen halen. Daar waren ook de Dames Open aan de slag, met onder meer Jana Calus uit Heestert, die driedubbel tweede werd.

Jenthe Vancompernolle (Esen-Diksmuide) werd derde in het dagklassement bij de Nieuwelingen 250/500cc met de derde plaats in de eerste reeks en de zege in de tweede manche. In de eindstand van het BK bezet Jenthe ook de derde plaats.

Henk Goderis uit de Nijverheidsstraat te Ingelmunster werd winnaar bij de Experten, in de eerste reeks werd hij als tweede afgevlagd en de slotmanche won hij.

Sterke Avo Tack bij de Junioren – Nationalen 250cc

De jongeman uit Oostrozebeke was superieur bezig in zijn reeksen bij de Junioren 250cc, die samen rijden met de Nationalen. Avo schreef beide reeksen op zijn naam met ruime voorsprong en mocht met de hulde dan ook op het hoogste schavotje. De derde podiumplaats was voor Emiel Soens (Zwevegem), die als derde en tweede over de finish kwam.

Jamy Carron (Tielt) was winnaar bij de Junioren 500cc met een tweede plaats in de eerste reeks en de overwinning in de slotmanche. De tweede plek in de eindstand was voor Gilles Gesquiere (Adinkerke) die de eerste reeks op zijn naam schreef en tweede werd in de slotmanche. De derde podiumplaats was voor Karel Vanhaecke (Oostkamp), die dubbel derde werd in de reeksen.

Tom Lahousse (Koolskamp) was beresterk bezig bij de Nationalen als gastrijder met dagvergunning, hij won beide reeksen met ruime verschil, en werd eindwinnaar.

De vierwielers waren aan hun finale toe in het Belgisch Kampioenschap. Bij de Quads A is de titel voor Dorano Plevoets uit Laarne. Niels De Winter uit Desselgem is vicekampioen, zowel in de uitslag van het dagklassement, waar hij tweede werd met een dubbele tweede plek en ook tweede in het kampioenschap, na een zeer knap seizoen.

Axel Volckaert (Zonnebeke) is vicekampioen bij de Quads B (tussen 14 en 18 jaar en ouder dan 31 jaar). Axel werd in de finale te Lichtervelde ook tweede achter kampioen Birger Vanpoucke de Oost-Vlaming, met de derde en tweede plaatsen. Bert Bintein (Izegem)mocht ook naar het podium van het dagklassement, hij werd derde met de tweede en derde plaatsen. In het BK strandt Bert op de vierde plaats.

Superspanning bij de Zijspannen A

De driewielers waren ook aan hun finale toe in het BK, en de spanning was vooraf verzekerd met nog drie titelkandidaten in groep A. Uitredende kampioenen Bert Soetaert – Gianni Dhondt (Oostrozebeke) stonden aan de leiding met een verschil van amper twee punten op Yens Delmotte – Tom Verbrugghe (Kachtem-Meulebeke), en tien punten op Kenneth Dierckens – Joey Valcke (Tielt-Oostrozebeke).

De dagzege was voor de gastrijders Jason Van Daele – Tony Kramar (Pittem-Oostende), de GP-rijders wonnen beide reeksen en Jason als vergunninghouder bij MCLB snoepte in beide reeksen de 25 punten weg.

Bert Soetaert – Gianni Dhondt werden tweede in totaal met de derde en tweede plaatsen in het dagklassement en vernieuwen aldus hun titel met het kleine verschil van twee punten, nadat ze na de eerste reeks met juist gelijk aantal punten stonden als Yens Delmotte – Tom Verbrugghe die in de eerste reeks de tweede plek behaalden. De spanning was te snijden voor de start van de tweede manche, met een juist gelijk aantal punten. De start van Delmotte-Verbrugghe was niet goed, terwijl Soetaert op de tweede plaats wegkwam. Bert finishte als tweede en Yens als derde A.

Arne De Meulemeester – Niki Debruyne (Meulebeke) zijn de nieuwe kampioenen in groep B met ruime voorsprong. Zij schreven ook de dagzege op hun naam met reekszege en tweede plaats, als vierde door de finish in beide reeksen tussen de A’s.

Daen Valcke – Robbe De Veene (Oostrozebeke-Kachtem) zijn vice-kampioen, zij legden beslag op de vijfde en derde plaatsen, als tweede en winnaars groep B en ook tweede in het dagklassement met een verschil van twee seconden.

Maxim en Mathias Moenaert (Gistel) zijn derde in zowel het dagklassement als de eindstand van het BK.

Volgende afspraak is zondag in Vlaams-Brabant bij Mx De Willemsvrienden, de club van Jurgen Van Den Houwe, waar de finales betwist worden van de Nieuwelingen B, Junioren en Nationalen 250cc, en de Internationalen, naast het gewone programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier