Misha Declerck wint Sint-Henricusloop in Torhout

Misha Declerck (rechts met nummer 634) kwam aan de start en dus was de winnaar eigenlijk al op voorhand bekend. © Foto JS
Johan Sabbe

Met negentig atleten aan de start van de prestatieloop wiste de Sint-Henricusloop in Torhout zaterdagnamiddag de zwakke opkomst van vorig jaar uit. Misha Declerck uit Aartrijke kwam aan de start en deed wat van hem verwacht werd: winnen.

De organisatoren van de Torhoutse wijk Sint-Henricus hadden voor een vernieuwd parcours gezorgd en dat viel in de smaak. Het was nog even zoeken naar het startpistool voor schepen van Sport Hans Blomme, maar die schoot de wedstrijd uiteindelijk met wat vertraging perfect op gang.

Charline Vanneste de sterkste bij de dames

De zege van Misha Declerck kwam tijdens de twee ronden van 5,150 km – of 10,250 km in totaal – op geen enkel moment in het gedrang. Hij zegevierde gemakkelijk vóór Frederick Colpaert uit Handzame (die de wedstrijd al drie keer gewonnen heeft), Dries Depoortere uit Roeselare, Joost Dewaele uit Vichte en Serge De Blauwe uit Torhout.

De beste dame was Charline Vanneste uit Meulebeke – evenmin een verrassing. Ze klopte Elien Danneels uit Wingene, Nancy Haest uit Kortemark, Lieselot Denys uit Torhout en Erna Slabbinck, eveneens uit Torhout.

Vorig jaar kreeg de Sint-Henricusloop voor de prestatieloop amper veertig atleten aan de start en voor de jogging ruim zestig. Maar dit jaar, voor de negende editie, daagde er heel wat meer sportief volk op met zoals gezegd negentig deelnemers voor de prestatieloop en meer dan zeventig voor de 5,150 km. Die laatste loop werd gewonnen door Christophe Colpaert uit Waregem vóór Jens Franssens uit Beernem en Renzo Vanhoorelbeke uit Harelbeke. De beste vrouw – als zeventiende – was Sophie Tuttens uit Meulebeke.

Ook kleuters wagen zich aan een loopje

Traditioneel hadden er vooraf wedstrijden voor kinderen plaats. De afstand voor de leerlingen van het basisonderwijs varieerde van 600 tot 1.200 meter. Vertederend waren alweer de kleuterlopen van 200 meter, met afzonderlijke wedstrijdjes voor de jongens en de meisjes. Het aantal deelnemende kleuters had wat hoger mogen liggen, maar zij die erbij waren, amuseerden zich en stalen de harten van de toeschouwers.

Volgend jaar is de Sint-Henricusloop aan zijn tiende editie toe. Een verjaardag die het initiatief nog wat extra pigment kan geven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.