Minister Ben Weyts opent unieke waterpartij voor eventing in Waregem

© Sport Vlaanderen
Redactie KW

Zaterdag huldigden Vlaams minister van Sport Ben Weyts en Sport Vlaanderen de nieuwe waterpartij op het middenplein van de hippodroom van Waregem in. Vlaanderen investeerde 1,2 miljoen euro om de eventingsport te voorzien van trainingsfaciliteiten van wereldklasse.

De investeringen in Sport Vlaanderen Waregem omvatten een eb- en vloedpiste van 110 op 65 meter, een zandpiste van 100 op 70 meter, en een volledige gedraineerde galopoefenpiste van 1 kilometer, recent aangevuld met de nieuwe waterpartij met watertoevoerregeling. De oppervlakte van de paardenpistes is gegroeid van 7.000 vierkante meter in 2015 tot 30.000 vierkante meter in 2018.

Minister Ben Weyts kwam de nieuwe waterpartij officieel openen.
Minister Ben Weyts kwam de nieuwe waterpartij officieel openen.© ELD

Sport Vlaanderen Waregem is zo uitgegroeid tot een uniek paardencentrum van wereldklasse in Vlaanderen. Ongeveer 500 kinderen en volwassenen komen wekelijks trainen en jaarlijks nemen zo’n 800 deelnemers aan de paardensportkampen deel. Sport Vlaanderen Waregem richt zich op de Olympische disciplines dressuur, jumping en eventing, maar de specialiteit is de eventingsport.

Olympische Spelen Parijs 2024

“Met deze investeringen beschikken we in Waregem over topfaciliteiten en verwachten we heel wat talentvolle jongeren in de eventingsport de kans te kunnen geven om door te groeien naar topsportniveau”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “Het centrum kan een belangrijke uitvalsbasis worden in de voorbereiding van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.”

“Ik ben fier te zien hoeveel verschillende hippische disciplines, wedstrijden en stages hun onderdak vinden op onze Gaverbeek Hippodroom en Sport Vlaanderen Waregem”, zegt Kurt Van Ryckeghem, burgemeester van stad Waregem. “Toch willen we niet dat de focus enkel ligt op het competitieve gebeuren en hechten we veel belang aan de opleiding van ruiters en paarden van elk niveau. We willen iedereen kansen geven om te groeien in hun hobby, passie of beroep en zo de nieuwe generaties mee vormen.”

Minister Ben Weyts opent unieke waterpartij voor eventing in Waregem
© Sport Vlaanderen

“Al in 2012 bleek uit een bevraging bij onze sporters dat de nood aan een topsport- en trainingsaccommodatie voor eventing heel hoog was”, zegt Evi Vereecke, Technisch Directeur Topsport van Paardensport Vlaanderen. “Door de verschillende nieuwe faciliteiten heeft Paardensport Vlaanderen nu een ideale uitvalsbasis voor zowel basiswerking als topsport. We gebruiken deze unieke eventingaccommodatie vooral voor talentdetectie, trainingen voor ruiters uit het Talentenplan, topsporttrainingen en wedstrijden. Het is een hele mooie realisatie van verschillende partners waar de sporter nog veel plezier aan zal beleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier