Michael Obasuyi “Dit EK komt nog te vroeg om te scoren”

Michael Obasuyi wist zich zaterdag alsnog te kwalificeren voor het EK in Berlijn. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Michael Obasuyi neemt straks deel aan het EK bij de seniores. Zaterdag haalde hij op de voorlaatste dag de limiet voor het EK in Berlijn. “Ik geef alles, maar dit wordt vooral ervaring opdoen”, blijft de Oostendenaar nuchter.

Het gaat snel bij Michael Obasuyi. Erg snel: de Oostendenaar haalde in 2015 bij de EYOF in het Georgische Tbilisi bij het verspringen de negende plaats met 6m66 en één jaar later bij het EK scholieren de zevende met 7m16. Michael combineerde met de 110 meter horden. Dat legde hem evenmin windeieren. Hij sloot bij het EK juniores in 2017 in het Italiaanse Grosseto af met 14″17 en de 15de chrono. Dit seizoen bracht hij het nationaal juniorenrecord op 13″38 en werd op 12 juli bij het WK juniores in het Finse Tampere vierde en eerste Europeaan met 13″45. Daarna legde hij zich toe op de 7 centimeter hogere seniorhorden van 1,07 meter. Michael Obasuyi haalde zaterdag op de voorlaatste dag van de kwalificatietermijn het EK in Berlijn. Hij dook met 13″75 zeven honderdsten onder de limiet en verbeterde evenveel het nationaal juniorenrecord van de hoge horden, dat sinds 1995 op naam stond van ex-Blankenbergenaar Sven Pieters.

ontgoocheling

Ik nam bij het WK juniores met 13″38 de vierde plaats in op de startlijst en eindigde ook net naast het podium. Toch kwam dat als een ontgoocheling aan. Het brons lag binnen bereik. Louis Salort, met 13″31 Europees lijstaanvoerder, viel in de reeksen uit met een valse start. Ik klopte de Japanner, die derde werd, in mijn halve finale. Ik ben aan mijn laatste juniorenjaar bezig. Komend indoorseizoen kan ik enkel nog op de hogere seniorhorden aantreden. Ik wilde wennen en besloot na Tampere om zoveel mogelijk wedstrijden op 1,07 meter hoogte te lopen. Toen dacht ik niet aan het EK. Ik vreesde dat het te moeilijk ging zijn om mij na het WK nog voldoende te focussen. Ik dook op 21 juli bij de Nacht van de Atletiek met 13″97 meteen onder 14″00. Vanaf toen besefte ik dat het EK-minimum (13″82) haalbaar was.”

Mijn gestalte maakte het ook een stuk gemakkelijker dan bij de meeste tegenstanders. Ik meet 1m90 en kan mij dankzij studies avondonderwijs als sportverzorger optimaal voorbereiden. Ik had wel goede weersomstandigheden nodig. Zo stond er in Gentbrugge één dag na de Nacht te veel tegenwind. Ik geraakte er niet onder 14″00. Ook zaterdag viel het niet meteen mee. Ik snelde mijn reeks als derde af in 13″74, maar de windmeter gaf +3 meter aan. Dat was één meter te veel om in aanmerking te komen voor homologatie en sloot ook een EK-ticket uit. Gelukkig was er een finale voorzien en stond er op het moment van de waarheid slechts een licht briesje. Maar om in Berlijn te scoren, komt dit EK te vroeg. Ik geef alles, maar dit wordt vooral ervaring opdoen.” Michael Obasuyi staat met 13″75 37ste op de Europese ranglijst van het seizoen. (Hans Vanbesien)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier