Métis Roelens is professioneel ijshockeyspeler in de VS: “Twee tot drie wedstrijden per week”

Métis Roelens ontpopte zich in Canada en de VS tot een professioneel ijshockeyspeler. © gf
Redactie KW

Métis Roelens bracht een groot deel van zijn jeugdjaren door in Brugge. Met een passie voor ijshockey verhuisde hij met zijn familie naar Canada waar hij nu over de grens met de Verenigde Staten in Portland Maine actief is. “Ik ben op mijn 21ste prof en er staat mij hopelijk nog meer te wachten.”

Métis begon op jonge leeftijd te tennissen maar daarnaast ging hij met zijn moeder wekelijks skeeleren. Dat gaf de aanzet tot ijshockey, waarmee hij reeds op zesjarige leeftijd mee startte na een reis naar Canada. “Alles was er bevroren en ik begon op een rivier te schaatsen. Daarna bezocht ik met de familie een paar ijshockeywedstrijden van de Montréal Canadians. Bij mijn terugkomst in België heb ik mij meteen bij de dichtstbijzijnde club aangesloten, in Eeklo waar ik drie jaar actief was.”

Na een paar seizoenen in ons land te hebben doorgebracht, besloot Métis de grens over te steken, om er een stage te volgen bij de Wasquehal Lions. “Het niveau in België was niet zo indrukwekkend, dus besloot mijn vader op zoek te gaan naar een andere club waar ik mij verder kon ontwikkelen, want ik was toen nog zeer jong.”

Basketmoeder

Métis groeide grotendeels op in Brugge. Zijn ouders hebben elkaar ontmoet in het basketbal, in eerste nationale bij Ieper. Zijn moeder was veertien jaar een professioneel speelster in ons land en vertegenwoordigde onder andere Canada op de Olympische Zomerspelen in 1996. Zij en haar echtgenoot timmerden in het Sint-Salvatorskerkhof in Brugge drie jaar lang aan een authentieke, luxueuse ecologische bed & breakfast: B&B 1669. En dit als eigenaar van de naastgelegen B&B Saint-Saiveur en Hotel Salvators.

Canada bleef voor Métis het land bij uitstek om zich als een ijshockeyspeler verder te profileren. “Mijn eerste jaar, in het eerste middelbaar, woonde ik daar met mijn oom. Die aanpassing verliep vrij goed. De enige moeilijkheid was het Frans. Daarna zijn mijn ouders mij gevolgd. Toen mijn moeder er in 2012 achter kwam dat een historisch huis op Île d’Orléans, dat al sinds het einde van de 19de eeuw in haar familie was, zou worden verkocht, nam ze het eigendom over en verhuisde ons hele gezin naar het zuidoosten van Quebec City.”

Tijdens dat proces trad Métis toe tot de St.Louis Academy, waar hij deelnam aan het provinciaal kampioenschap en in de verlengingen zelfs voor de winninde goal zorgde. Na enkele tussenstations groeide hij uit tot een professionele speler bij de Maine Mariners in Portland Maine, in de ECHL (East Coast Hockey League) in de Verenigde Staten en Canada. “Dit is nabij de grens van Canada, in de derde grootste league van Amerika. Ze noemen het daar een farmteam, waar men spelers rekruteert om eventueel op het hoogste niveau aan de slag te kunnen.”

Métis heeft er zijn eerste seizoen achter de rug. Ook al kwam hij niet zoveel in actie door enkele blessures. Studeren doet hij online. “Voor mijn studies heb ik nog niet meteen een beslissing genomen. Nu volg ik gewoon lessen, een beetje van alles, van Spaans tot wiskunde. Maar uiteraard concentreer ik mij het meest op mijn carrière in het ijshockey.” Met als doel speler te worden in de NHL, de National Hockey League? “Ik maak toch wel de nodige progressie. Zonder blessures maakte ik wellicht kans om in de AHL, de American Hockey League, te spelen. Dat is net onder de League waarin ik in de toekomst actief wil zijn.”

Heupoperatie

Métis heeft een heupoperatie achter de rug en moest zes maanden revalideren. Daarna kreeg hij corona, sukkelde met hoofdpijn na een hersenschudding en kwam naar een dokter in Brugge om zich te laten onderzoeken. In eigen land werd het nationale seniorenteam ondertussen geselecteerd voor deelname aan het WK senioren in de divisie 2 in IJsland. “Dat was vorige maand, maar door corona werd dit tornooi geannuleerd. Ik zou daarvoor opgeroepen zijn. Men had mij gecontacteerd, maar ik was geblesseerd. Jammer, want ik had toch graag eens gezien welk niveau de spelers in België halen, want ik ken er niet veel. Met uitzondering van Senne Peeters die nu naar Europa terugkeert en mijn jongere broer Milo die het voorbije seizoen de play-offs behaalde met Sherbrooke Phoenix in de Quebec Major Junior Hockey League.”

Het ijshockeyseizoen is voor Métis ondertussen achter de rug. Het loopt van oktober tot juni. “Het seizoen bestaat normaal uit 72 wedstrijden. Door covid waren er wat minder. Normaal spelen we twee tot drie matchen per week. Trainen doen we dus niet zoveel. ’s Morgens een uurtje en in de namiddag wat in de gym. Zo’n druk en zwaar seizoen vraagt de nodige rust, want we reizen vaak. Ook dat is vermoeiend. Onze dichtstbijzijnde tegenstander is op ruim twee uur rijden en één keer per jaar trekken we met het vliegtuig naar Florida waar we een aantal matchen na elkaar spelen. En van waar ik woon naar de club is het vijf uur rijden. Uiteraard blijf ik dan geregeld in Portland Maine, waar de club voor een appartement heeft gezorgd.”


BIO

Naam: Métis Roelens.

Leeftijd: 21.

Geboorteplaats: Roeselare.

Woonplaats: Quebec City (Canada).

Broers en zussen: Milo (19), Ceydie (16), Sari (15) en Emile (11).

Ouders: Olivier Roelens , afkomstig uit Oostende en Cynthia Jhonston (geboren in Calgary en daarna in New Brunswick, Canada gewoond). Zij werkt nu als een fotografe en heeft een eigen website.

Sport: IJshockey.

Club: Maine Mariners, het voorbije seizoen vierde in de North Division van de Eastern Conference.

Positie: Center.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.