Met Jamy Carron en Cisse Haelewyn nog twee West-Vlaamse nationale kampioenen

De laatste kampioenen 2019 zijn gekend, v.l.n.r.: Jamy Carron Juniors 500cc, Seppe De Vos Beloften, Joeri Van Malderen Nationalen 500cc, Salie Hauters Dames Open, Cisse Haelewyn Nieuwelingen A; Nico Rijckaert Experten, en Jimmy Laureys Nieuwelingen C. Links MCLB-secretaris Ronny Van Hauteghem, rechts Voorzitter Willy Aper en achteraan Jurgen Van Den Houwe. © Foto Coghe

De Motor Cross Liefhebbers Bond was aan haar laatste van drie finaledagen toe in het Belgisch kampioenschap. Plaats van afspraak was het Oost-Vlaamse Hamme-Zogge bij de Durmevrienden. Met de hulde van de dagwinnaars stonden liefst zeven solorijders op het hoogste schavotje en ook bij de Zijspannen was het West-Vlaanderen boven.

Het hoogtepunt van de hulde was natuurlijk de laatste kampioenen en hun naaste secondanten die in de bloemetjes gezet werden ofte onder de schuimwijn en allerhande confetti’s.

Jamy Carron uit Tielt werd Belgisch kampioen bij de Junioren 500cc met groot overwicht. Hij had net geen honderd punten voorsprong op zijn naaste achtervolger. Op 22 verreden reeksen tellende voor het BK werd Jamy tien keer als winnaar afgevlagd. Vier keer als tweede en de overige wedstrijd eindigde hij telkens minimaal in de top vijf. Vorige zondag in de finale werd hij derde in de eerste reeks en winnaar van de slotmanche, nog eens goed voor de dagzege.

Bij de Junioren 500cc werd Karel Vanhaecke uit Oostkamp derde in het kampioenschap. De poulain van Mc ‘t Hoekske Oedelem schreef zondag in de finale de eerste reeks op zijn naam en werd vierde in de slotmanche, goed voor de derde podiumplaats in het dagklassement, zodat hij tweemaal mocht mee genieten van de hulde en het feestgedoe.

Cisse Haelewyn (Lichtervelde) was ook aan zijn finale in het BK toe en dat bij de Nieuwelingen A (24-28 jaar). De poulain van Mc Avanti, de club van de familie Priem uit Lichtervelde, was voor aanvang van deze finale al zeker van de titel, maar hij zette toch maar de kroon op het werk met een dubbele reekszege en zijn veertiende in totaal op 22. Hij werd daarbij ook nog drie keer tweede en twee keer derde en één keer vierde. Cisse telt liefst 85 punten voorsprong op zijn naaste belager Lothar Desmet de zoon uit cafe De Gilde in Pittem. Lothar werd zondag ook tweede in het dagklassement met een tweede en een vijfde plaats, en een geslaagd seizoen.

Bij de Internationalen was David Segers heer en meester, gevolgd door Torpjurn Van Hoe met twee tweede plaatsen en Kenny Dult die derde werd bij de Internationalen 500cc.

Bij de Inters Open B was het spannend tot het einde met drie West-Vlamingen die streden voor de beste plaatsen. Damon Tanghe (Ooigem) bevestigde zijn goed vorm met de eindzege. Hij klokte af op een zevende en een vierde plaats tussen de A-rijders als tweede B en reekswinnaar. Greg Demeulemeester (Kerckhove), de pas gelauwerde kampioen, werd tweede in de eindstand. Hij legde beslag op de zesde en achtste plaats, als reekswinnaar en derde uit groep B. Derde bij de Inters B werd Jelle Van De Walle uit Waregem die als negende en zevende afklokte tussen de A-rijders, als derde en tweede uit groep B.

Nate Van Tatenhove (Zwevezele) werd winnaar bij de Beloften (14-19 jaar) met de reekszege in de eerste heat en tweede plek na de pauze. De tweede podiumplaats van het dagklassement was voor Lauclin Demeulenaere uit Zuidschote. Hij legde beslag op de vierde plaats in de eerste reeks en liet alle andere Beloften achter zich in de slotmanche. Lauclin mocht met de hulde van het podium voor het BK ook op het tweede schavotje. Hij kwam 22 punten te kort voor de nationale trui, die veroverd werd door zijn teamgenoot Seppe De Vos. De derde podiumplaats was ook voor eentje uit het team van Kampeerwagens Dirk Hofman, met Liam Solome.

Julie Vandevelde (Desselgem) was ook nog eens present tussen haar hogere studies door en deed dat alweer met klank, met zowel reeks- en eindzege bij de Dames Open.

Gerdy Bouton (Zuidschote) werd winnaar bij de Nieuwelingen B (28-41 jaar) met een reekszege en een tweede plaats.

Xavier Degeldere (Ingelmunster) pakte de derde podiumplaats in het dagklassement bij de Nieuwelingen C (+41 jaar) met een reekszege en een vierde plaats. Ook in de eindstand van het BK werd hij derde. Bij deze was de tweede plek in het BK voor Stefaan De Ruyck uit Tielt, de vice-kampioen werd zondag vierde in het dagklassement met de vierde en derde plaatsen.

Henk Goderis (Ingelmunster) werd tweede bij de Experten met twee derde plaatsen.

Aaron Spruytte (Kortemark) mocht naar de hulde van het dagpodium als tweede bij de Juniors 250cc, in beide reeksen kwam hij als tweede onder de geblokte vlag.

Axel Volckaert uit Zonnebeke was opnieuw knap bezig bij de vierwielers. Hij werd dubbele reeks- en eindwinnaar bij de Quads B en legde beslag op de derde en vierde plaatsen tussen de A-rijders.

Yens Delmotte uit Kachtem kwam aan de start bij de Zijspannen met gelegenheidsbakkenist Joey Valcke (Oostrozebeke) en deze topformatie bevestigde op een zeer positieve manier met twee reekszeges en winnaars groep A.

Colleen Van Troys – Simon Dinneweth (Meulebeke-Ruiselede) mochten naar de hulde als winnaars bij de Zijspannen B met dubbele tweede plaats en reekswinnaars.

Hein en Loid Bekaert uit de Dentergemstraat waren aan hun maidenrace toe op zondag na eerdere deelnames bij de gelegenheidsrijders in hun thuisgemeente Oostrozebeke. Pa en zoon mochten naar de hulde als tweede bij de Zijspannen B.

(GA)

Volgende afspraak op 28/29 september in Deerlijk, organisatie Mc De Canards, team Dubaere. Parcours gelegen in de Oude Heirweg, best te bereiken via E403/A17 Kortrijk afrit Zwevegem en de pijlen MCLB volgen.