Menenaar Wannes Vlaeminck (14) pakt brons op World Cup Acrogym: “Nu toewerken naar WK in Genève”

Wannes Vlaeming in actie met de ploeg die een bronzen medaille behaalde.© GF
Wannes Vlaeming in actie met de ploeg die een bronzen medaille behaalde.© GF
Redactie KW

Menenaar Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe) kaapte met de heren vier op de World Cup Acrogym in het Bulgaarse Sofia een bronzen medaille weg. Voor de Belgische turners was deze wedstrijd hun internationaal debuut.

Het Belgische acrogymteam kreeg op de eerste wedstrijddag 25.100 punten voor hun tempo-oefening, die niet vlekkeloos verliep. Maar op de tweede wedstrijddag kreeg het team 28.670 punten voor hun uitstekende balansoefening. Daarmee dwongen ze een welverdiende finaleplaats af. In een finale met zes teams scoorde de gecombineerde oefening van tempo en balans 28.950 punten. Daarmee eindigden ze uiteindelijk op een knappe derde plaats, na Oekraïne en Rusland.

Mooie oefening

“Ik ben trots op onze collectieve teamprestatie. De bronzen medaille zal thuis een mooi plaatsje krijgen”, reageert Wannes Vlaeminck, die opnieuw neerstreek in de topsportschool in Gent. “Tijdens de finale turnden we een goeie oefening. We maakten een paar kleine foutjes, maar voor de rest was het oké. We kregen felicitaties van de Israëlische, Russische en Oekraïense teams. Zelf kreeg ik ook veel reacties van familie en klasgenoten.”

Na zijn terugkeer uit Bulgarije moeten Wannes en zijn teamgenoten zeven dagen lang in quarantaine blijven. Want bronzen medaille of niet, de coronaregels zijn ook voor topgymnasten onverbiddelijk. “Gelukkig kunnen we op de topsportschool wel blijven trainen binnen onze bubbel. Maar les volgen doe ik nu noodgedwongen online.”

World Games

Wannes Vlaeminck (14) maakte een drietal jaar geleden de overstap van het toestelturnen bij Vaste Vuist Lauwe naar de acrobatische gymnastiek in de Gentse topsportschool. Pas een viertal maanden geleden sloot de Menenaar als bovenpartner aan bij de Belgische heren vier met Simon De Wever (TK Werchter), Jonas Raus (Volharding Boom) en Viktor Vermeire (Sportac Deinze).

“Deze wereldbekerwedstrijd was niet alleen ons internationaal debuut, het was ook onze allereerste wedstrijd tout court. We trainen pas een viertal maanden samen en dit was onze vuurdoop in deze bezetting. Vooraf hadden we helemaal niet op een medaille gerekend”, weet Wannes.

Ik ben trots op onze prestatie. De bronzen medaille zal thuis een mooie plaats krijgen

“De samenwerking tussen ons vieren verloopt vlot en we vertrouwen elkaar blindelings. We trainen zo’n 28 uur per week en die trainingen kunnen best pittig zijn. Anderzijds is het soms een verademing om na een lastige schooldag je eens goed te kunnen uitleven op training. Als team kunnen we zeker nog progressie maken. We kunnen nog moeilijkere oefeningen aan en we moeten ook onze bestaande combinaties verder bijschaven. Op training hebben we al beter geturnd dan in Sofia, maar tijdens een wedstrijd moet je ook nog eens kunnen omgaan met de stress.”

Olympisch alternatief

“Onze eerstvolgende wedstrijd is het WK acrogym van 2 tot 4 juli in Genève. Het is nu zaak om goed te trainen en ons best te blijven doen. Na het WK geniet ik twee weekjes vakantie, maar ik krijg wel een trainingsschema mee. Daarna werken we toe naar ons volgende grote doel: de World Games 2022 in Birmingham (USA). Die zijn voor een niet-olympische sport als acrogym het alternatief voor de Olympische Spelen.” (Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.