Meense elektricien vervult cruciale rol bij Belgian Barbarians

Willem Vancompernolle, quarterback bij de nationale ploeg. © foto MPM
Redactie KW

Menenaar Willem Vancompernolle trekt dit weekend richting Israël. In zijn tas: een imposante helm, een indrukwekkend harnas en heel veel goesting. Zondag speelt hij, samen met de Belgian Barbarians, tegen Israël een eerste van vier kwalificatiematchen voor het Europees kampioenschap.

Fumble, backfield en fair catch, het zijn termen die bij heel wat mensen niet meteen een belletje doen rinkelen. Voor de 19-jarige Willem Vancompernolle is het echter dagelijkse kost. “Vijf jaar geleden vroeg een schoolvriend of ik geen zin had om eens American football te proberen. We trokken naar Izegem, de thuisbasis van de Izegem Tribes, en namen er deel aan een proefles. Ik was meteen verkocht en sloot me aan bij de club.”

American football is een sport die we kennen van op televisie en voornamelijk via Amerikaanse sitcoms, maar ook in België leeft de sport. “We krijgen inderdaad niet veel aandacht in de media, maar dat neemt niet weg dat we wel degelijk in competitie spelen”, vervolgt Willem. “In België heb je het BK en spelen we in drie divisies. De Izegem Tribes spelen in de hoogste divisie en in totaal strijden 24 ploegen voor de titel.”

Meense elektricien vervult cruciale rol bij Belgian Barbarians

Het gebrek aan nationale aandacht neemt niet weg dat België ook over een eigen nationale ploeg beschikt, een ploeg met heel wat ambitie. “Twee jaar geleden vernam ik dat er open trainingen waren bij de Belgian Barbarians, onze nationale ploeg. Toen was het zo dat iedereen kon deelnemen en op het einde van de training werden enkel de besten weerhouden. Op die manier ben ik ook bij de Barbarians terecht gekomen. Ik speelde toen als receiver, mijn rol was om zoveel mogelijk terreinwinst te boeken door het ontvangen van lange passes. Dit jaar vul ik de plaats van quarterback in, een cruciale positie waarbij ik het spel moet gaan verdelen. Met de Belgian Barbarians spelen we nu vier kwalificatiematchen voor het Europees kampioenschap. Zondag spelen we in Jeruzalem tegen Israël, een niet te onderschatten tegenstander. Eind oktober ontvangen we in eigen land Bulgarije en volgend jaar wachten ons nog duels met Spanje en Turkije. We hebben maar één doel: het EK halen.”

In België is American football dan wel geen mainstream sport, het talent van Willem werd ondertussen wel in het buitenland gespot. “Ik heb mijn diploma van elektricien op zak en studeerde vorig jaar af aan het VTI Sint-Lucas in Menen”, sluit hij af. “Als elektricien aan de slag gaan zit er voorlopig dan wel niet in. Ik werd gevraagd om als semi-prof te gaan spelen voor de Coslada Camioneros, een team uit Madrid. Daar staat de sport veel verder en genieten de ploegen heel wat meer aandacht. Op 15 oktober vertrek ik naar Spanje, waar ik me definitief ga vestigen.”

Willem Vancompernolle droomt van een bestaan als professioneel American footballer;
Willem Vancompernolle droomt van een bestaan als professioneel American footballer;© foto MPM

Als 19-jarige een internationale carrière in het buitenland omarmen, een allesbehalve voor de hand liggende keuze. Gelukkig kan hij wel rekenen op de steun van zijn familie. “Ik spreek al bijna twee jaar over niets anders meer. En nu ik die kans krijg, ga ik die niet laten schieten. Mijn moeder, die eveneens mijn grootste fan is, steunt me volledig in mijn traject. Mentaal kan ik me volledig focussen op mijn sport zodat ik in de toekomst alleen maar kan groeien.”

Meense elektricien vervult cruciale rol bij Belgian Barbarians

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier