Medaillewinnaar Florian Van Acker teruggekeerd in België: “Spelen waren een grote klucht”

Een dikke knuffel was aan de orde. © HATIM KAGHAT BELGA

Een delegatie met paralympische atleten is dinsdag teruggekeerd van de Paralympische Spelen in het Japanse Tokio. De atleten landden rond 11 uur op de luchthaven van Zaventem. Onder hen tafeltennissers Laurens Devos die goud haalde en Florian Van Acker die met een bronzen medaille terugkeerde.

De 21-jarige Laurens Devos pakte zaterdag zijn tweede opeenvolgende paralympische titel in de klasse 9. De nummer één van de wereld versloeg in de finale de Australiër Lin Ma in vier sets. De 24-jarige Florian Van Acker slaagde er zaterdag niet in zich te plaatsen voor de finale van het tafeltennistoernooi in de klasse 11 en moest tevreden zijn met brons.

Samen met nog andere paralympische atleten kwamen Devos en Van Acker dinsdagochtend na een lange vlucht aan in België. Ze werden op Brussels Airport opgewacht door familie en vrienden en in de bloemetjes gezet. Voor de microfoon blikten de medaillewinnaars terug op hun Spelen.

Devos was erg tevreden over zijn Spelen. “Het is een ongelooflijk gevoel”, stak de 21-jarige atleet van wal. “Ik had niet verwacht dat het me zou lukken om mijn titel te verdedigen. Er lag veel druk op mijn schouders. Ik ben blij dat ik in de finale de druk heb kunnen afhouden en dat ik een goeie match heb gespeeld. Ik ben echt superblij met deze gouden medaille.”

Grote klucht

Van Acker blikte misnoegd terug op zijn deelname. “Die Spelen trokken gewoon op niks. Het waren heel slechte omstandigheden, met veel vocht. Ik heb zelfs geen vierde van mijn niveau gehaald. Het is een zeer triestig geval, één grote klucht.”

De 24-jarige atleet is ook niet tevreden met zijn bronzen medaille. “Ik ben geklopt door de omstandigheden en zeker niet door een betere tegenstander. Verliezen op een correcte manier is iets anders.”

Beide atleten gaan nu eerst tijd nemen om te vieren met familie en kijken nadien uit naar de volgende Paralympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. “Ik ga een biefstuk met friet eten, met een ‘goeie klad’ mayonaise. Ik ga ervan genieten en ik ga Tokio zo snel mogelijk vergeten”, aldus Van Acker.

Hoop op beter in Parijs

Van Acker hoopt en denkt dat het in Parijs niet zo vochtig is als in Tokio. “Ik geloof wel dat daar de omstandigheden goed zullen zijn en dat ik daar mijn niveau wel kan halen. Als er iemand mij daar kan kloppen, dan zal ik die tegenstander feliciteren’, benadrukte Van Acker.

Volgens Devos zullen de Spelen van Parijs er snel zijn. “Het is al binnen drie jaar. We gaan ons zeker voorbereiden maar eerst een week vakantie nemen”, aldus Devos.