Red Lions, Belgian Cats en Emma Plasschaert: medaillekansen komen er sowieso…

Niels Van Zandweghe en Tim Brys. © BELGA
Tom Vandenbussche

Er breken voor de West-Vlaamse sportwereld spannende dagen aan. Op de Olympische Spelen in Tokio krijgen meerdere atleten de komende week een kans op eremetaal. Staan met stip genoteerd: zeilster Emma Plasschaert, de Belgian Cats met Emma Meesseman en co en de Red Lions met Kortrijkzaan Arthur De Sloover. Krijgen we een opvolg(st)er van Gella Vandecaveye?

Hij geloofde erin, Frans Claes. De coach van Tim Brys en Bruggeling Niels Van Zandweghe zag zijn pupillen woensdag nochtans een matige halve finale in de lichte dubbeltwee roeien, maar de kans bestaat dat Bruggeling Van Zandweghe gisterenochtend voor de eerste West-Vlaamse olympische medaille sinds Gella Vandecaveye in Sydney 2000 heeft gezorgd. Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitslag nog niet bekend. “De weersomstandigheden speelden in de halve finale niet in het voordeel van Tim en Niels. Ze zaten niet in hun ritme. Het was niet de wedstrijd waarvan we dachten dat we die konden neerzetten, maar uiteindelijk staan we wel in de A-finale en dat was ons eerste doel. De Ieren zijn outstanding. De Italianen bedreigen hen het dichtst en de Duitsers hebben sinds 2019 ook een sterk duo. Dat zijn de drie topploegen die in principe voor de medailles zullen strijden. Wij zitten daar net achter. Op het EK vorig jaar eindigden we binnen de seconde van de winnaar. Dan ben je niet slecht bezig. Wij zijn outsider en als het goed gaat, hopen we op brons.”

Zondag Emma-day?

Hoe Van Zandweghe en zijn Gentse roeipartner het er ook vanaf gebracht hebben, er wachten de komende week nog West-Vlaamse medaillekansen. Te beginnen met zeilster Emma Plasschaert in de Laser Radial-klasse. Na drie dagen en zes van de tien reeksen stond ze woensdag zesde. Gisteren en vandaag wachten nog drie proeven. Zondag wacht dan de medaillerace met de tien beste zeilsters. “De eerste twee dagen stond er heel weinig wind en speelden vooral tactiek en wat geluk een grote rol. Dat ligt Emma minder goed”, vertelt Ward Vande Capelle, haar physical coach die de Spelen vanop het thuisfront volgt. “Op dag drie kwam de wind vanover zee, wat Emma beter ligt. Dat zag je ook aan de uitslag. De atletes die vooraan verwacht werden, stonden in de top tien. Zesde op vijf punten van zilver, dat is zeker niet slecht. Bovendien was Emma’s slechtste resultaat een 16de plaats. Er staan concurrentes voor haar die al eens 33ste en 34ste zijn geworden. Aangezien het slechtste resultaat op het einde wegvalt, is dat heel gunstig. De Deense Anne-Marie Rindom is volgens mij outstanding, maar vanaf het zilver is alles speelbaar. In de Medal Race van zondag, waarin er met dubbele punten gewerkt wordt, valt de beslissing. Hopelijk zal er veel wind staan. Dan is Emma helemaal in haar element.”

Emma Plasschaert.
Emma Plasschaert. © AFP

Blijven Cats stunten?

Dinsdag stuntten de Belgian Cats in hun openingsmatch tegen grootmacht Australië. Afgelopen nacht speelden onze nationale basketdames tegen Costa Rica, een haalbare kaart. De kans is dus groot dat Meesseman en co maandag tegen China een levensbelangrijk duel spelen. Groepswinst en een gunstige loting voor de kwartfinale is het doel. Als dat lukt, is veel mogelijk. Dat beseft ook coach Philip Mestdagh. “Die zege tegen Australië was een fantastisch exploot, al wisten we vooraf wel dat er iets mogelijk was. Hun sleutelspeelster, heel groot qua lengte, viel nog voor de start van het tornooi weg en laten wij nu toevallig niemand hebben om tegen dat type op te boksen. En dan zie je dat wij zelfs de nummer twee van de wereld kunnen verslaan. Met vijftien punten verschil dan nog. Ik kan alleen maar trots zijn.”

Emma Meesseman.
Emma Meesseman. © AFP

Als de Belgian Cats woensdag de kwartfinale spelen en zich bij winst bij de laatste vier scharen, spelen ze eind volgende week sowieso nog twee matchen: de halve finale op vrijdag 6 augustus en de strijd om brons op zaterdag 7 augustus of de finale op zondag 8 augustus. “Winst in onze tweede groepsmatch tegen Puerto Rico (afgelopen nacht, red.) is een must en dan wacht ons maandag tegen China een eerste kleine finale. De kans is groot dat groepswinst op het spel staat. En dus ook een plaats in pot één voor de loting van de kwartfinale. Als dat lukt, mijd je Team USA, de absolute topfavoriet, en is alles speelbaar. In een goeie dag kunnen we alle andere landen aan. Dat is in de wedstrijd tegen Australië nogmaals gebleken.”

Een certitude: de Red Lions

Tot slot de grootste West-Vlaamse medaillekans: Arthur De Sloover, de enige provinciegenoot bij de Red Lions. Onze nationale hockeyheren haspelden voorlopig een foutloos parcours af en lijken, vijf jaar na het zilver van Rio 2016, op weg naar nieuw olympisch eremetaal. “We staan er heel goed voor”, vertelt de 24-jarige Kortrijkzaanse verdediger ons vanuit Japan. “We hebben onze twee grootste concurrenten, Nederland en Duitsland, in de groepsfase al verslagen. Waarschijnlijk zullen we in onze laatste groepsmatch tegen Groot-Brittannië genoeg hebben aan een gelijkspel om als eerste van onze poule te eindigen. Dat zou ons een goeie uitgangspositie voor de kwartfinale opleveren. Op het EK in juni waren we nog niet top, maar we hebben goed gepiekt. Alleen mogen we nu niet denken dat er ons niets kan overkomen. Dit tornooi begint pas in de kwartfinale. Het is pas dan dat je alle wedstrijden moet winnen.”

Arthur De Sloover.
Arthur De Sloover. © BELGA

De Sloover, die tevreden is over zijn eigen tornooi tot nu toe, ziet Australië en Duitsland als belangrijkste concurrenten voor België. “Op dit moment zijn dat de drie landen op wie ik mijn geld voor een medaille zou inzetten. (grijnst) Maar de volgorde kan ik voorlopig niet zeggen.”