Medaille en ereplaatsen voor West-Vlaamse kajakkers op Olympic Hopes in Hongarije

Christine Debruyne behaalde onverwacht een zilveren medaille.
Redactie KW

De nationale kajakselectie U15 tot U18 behaalde heel wat A-finaleplaatsen in het Hongaarse Szeged. De zilveren medaille van de Kortrijkse Christine Debruyne stak er nog iets bovenuit. Ook Tristan Vanasten uit Harelbeke zat erg dicht bij een podiumplaats.

Christine Debruyne (16) toonde op de nationale selectiewedstrijd en op het BK al dat ze over een uitstekende conditie beschikt. Ze trok zonder probleem de lijn door op internationaal vlak en haalde in Hongarije drie A-finales: 200 m, 500 m en 1000 m. Telkens kreeg ze af te rekenen met het Hongaarse supertalent Reka Kisko.

De 200 m leverde voor Christine een zilveren plak op, naast de twee vierde plaatsen op de 500 en 1000 m. De leerlinge Wiskunde-Wetenschappen aan OLV van Vlaanderen in Kortrijk kan daarmee terugblikken op een erg goede vierdaagse.

Progressie

“Mijn resultaat op de 1000 m was al een opsteker in het vooruitzicht van de 500 m, voor mij de belangrijkste afstand. Dat gaf me veel vertrouwen. Ik miste op beide afstanden het podium, maar het verschil met de derde was telkens wel duidelijk. Ik had niet direct fouten gemaakt.”

“Op de 200 m, een afstand die me normaal minder ligt, was iedereen verrassend snel weg. Ik heb niet meer om me heen gekeken en puur op mezelf gefocust. Tot mijn verbazing was ik tweede, wat onverwacht, maar heel leuk. Ik ben vooral tevreden met mijn progressie op de 500 m, waar ik minstens 5 seconden sneller vaar dan vorig seizoen.”

Topsportstatuut

Vader Kristof Debruyne: “We hebben bij ons thuis alles wat nodig is om Christine te ondersteunen. Een fitnessruimte met diverse toestellen en, heel interessant bij een strenge lockdown, een kajakergometer, een toestel waarin je op het droge vaartrainingen kan afwerken.”

“Als ouders hoeven we Christine niet te pushen, ze neemt de topsport serieus en zolang ze daarin een uitdaging vindt, kan ze op onze steun rekenen. Het is tof om te ervaren dat ook de school haar sportieve inzet naar waarde weet te schatten. Met haar topsportstatuut krijgt ze daar alle kansen, al hebben we Christine wel op het hart gedrukt dat ze ook haar werk voor school correct moet blijven afwerken. Dagelijks trainen is intussen routine geworden.”

Tristan Vanasten

HKV-vaarder en laatstejaarsjunior Tristan Vanasten werd knap vijfde op de kilometer bij de U18 en haalde bijna het podium in de K2-500m samen met Jules Vangeel. “We hadden voor de K2 gehoopt op een podiumplaats, aangezien we elkaar al goed kennen en meer samen trainden. Uiteindelijk kwamen we iets meer dan een seconde te kort voor een medaille. De ambiance hebben we met de ploeg gemaakt, aangezien er haast geen publiek was”, vertelt Tristan, die in de lockdownperiode de garage thuis ombouwde tot fitnesszaal. De student Toegepaste Informatica aan de hogeschool Vives focust nu op het BK langebaan, waar hij in K1 bij de seniors zal starten, een leuke uitdaging.

Sobeka-vaarder Zias Maerevoet (U16) maakte deel uit van de K4-500 en werd vierde in de A-finale, net voor de Hongaarse selectie.

Volgende afspraak is het BK langebaan in Stasegem op 10 en 11 oktober voor. Dat had normaliter al in april moeten plaatsvinden. (SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier