MCLB-VJMO te gast bij Verre Ginstecrossers in Oostrozebeke

© Foto Coghe

De Motor Cross Liefhebbers Bond was het weekend van 10 & 11 augustus te gast bij de Verre Ginstecrossers te Oostrozebeke. Sinds jaar en dag bekend voor de ‘heimat’ van de zijspancross, en dat hebben ze met verve onderlijnd door op zaterdag in het programma van VJMO speciale reeksen te voorzien voor specials-zijspannen, met een overdonderend succes. Liefst 71 karren stonden aan de start, verdeeld over drie categorieën. Zondag bij MCLB was het hoogtepunt, met de deelname van de wereldtop bij de zijspannen, een echte Grand Prix op hoog niveau op een zeer verzorgd terrein.

Het was tevens het ‘Kampioenschap van West-Vlaanderen’ voor alle categorieën, zowel zaterdag als zondag. De kampioenen bij MCLB:

Nieuwelingen A: Cisse Haelewyn; Experten: Henk Goderis; Nieuw.B: Gerdy Bouton; Nieuw.C: Xavier Degeldere; Dames: Julie Vandevelde; Nieuw.250/500cc: Joshua Dubaere; Beloften: Nate Van Tatenhove; Junioren 250cc: Avo Tack; Junioren 500cc: Karel Vanhaecke; Nationalen 250cc: Nick Lamote; Nationalen 500cc: Pieter Swertvaegher; Internationalen 500cc: Jorne Tytgat; Inters 250cc: Jurgen Wybo; Inters B: Greg Demeulemeester; Quads A: Niels De Winter; Quads B: Axel Volckaert; Zijspan A: Jason Van Daele – Tony Kramar; Zijspan B: Arne Demeulemeester – Nikki Debruyne.

Bij de solorijders liefst acht West-Vlamingen die hun beste beentje hebben voorgezet en met de hulde op het hoogste schavotje mochten met de bloemen en de grootste beker.

Cisse Haelewyn uit Lichtervelde werd winnaar bij de Nieuwelingen A (24-28 jaar) met dubbele reekszege, gevolgd in beide reeksen door Lothar Desmet uit Pittem.

Gerdy Bouton (Zuidschote) was opnieuw de beste bij de Nieuwelingen B ((28-41 jaar) met dubbele reekszege, voor dubbel tweede Dwight Van Den Bogaert (Sint Eloois Vijve), en dubbel derde Dimitri Vandesteene (Mc ‘t Hoekske Oedelem).

Xavier Degeldere de MEOR-piloot uit Ingelmunster slaagde erin de bloemen te plukken bij de Nieuwelingen C (+41 jaar), met reekszege en tweede plek, met één seconde beter in de totaaltijd dan zijn naaste opponent Stefaan De Ruyck (Tielt) die als tweede en reekswinnaar door de finish kwam.

Julie Vandevelde uit Desselgem was de beste bij de Dames Open met dubbele reekszege. Joshua Dubaere (Otegem) kwam ook heel knap uit de hoek bij de Nieuwelingen 250/500cc, hij pakte ook de eindzege met dubbele reekszege. Jenthe Vancompernolle (Esen-Diksmuide) werd hier derde algemeen met de tweede en vierde plaatsen. Bij de Beloften was de tweede eindstek voor Nate Van Tatenhove (Zwevezele) die als vijfde en tweede werd afgevlagd.

Thuisrijder Avo Tack (Oostrozebeke) moest het meesterschap ondergaan van Bradd Descamps bij de Juniors 250cc, Avo werd driedubbel tweede.

Pieter Swertvaegher uit Ingelmunster, nog eentje uit de stal MEOR van Marc Vandaele, werd winnaar bij de Nationalen 500cc na twee heel knappe races waarin hij als tweede en reekswinnaar onder de geblokte vlag kwam. Jamy Carron (Tielt) moest vrede nemen met dubbele tweede stek bij de Juniors 500cc en werd ook tweede in de eindstand.

Jurgen Wybo (Winkel-Lichtervelde) was heel knap bezig bij de Internationalen, in beide reeksen kwam Wybo als tweede over de finish tussen de zware motoren, als dubbele reeks- en eindwinnaar bij de Inters 250cc. David Segers werd winnaar bij de 500cc met reekswinst en derde plaats. Jorne Tytgat (Kerckhove) was aan zijn tweede wedstrijd toe na herstelperiode en was heel sterk bezig bij de Inters 500cc met de tweede eindstek na zijn derde en vierde plaatsen. Zijn dorpsgenoot Greg Demeulemeester mocht andermaal op het hoogste schavotje als winnaar bij de Inters Open B, hij legde beslag op de vijfde en tiende plaatsen, als reekswinnaar en tweede uit de groep B. Daar was de tweede plek voor Jelle Van De Walle (Waregemnaar in de kleuren van Meor). Hij legde beslag op de derde en eerste plaats B. De derde podiumplaats werd bezet door Damon Tanghe (Ooigem), die als tweede en derde finishte.

Bij de vierwielers was er een mooie opkomst. Zij moesten strijden voor punten in het BK. Niels De Winter (Desselgem) werd tweede bij de Quads A met de vierde en tweede plaatsen. Axel Volckaert (Zonnebeke) zet zijn opmars verder bij de Quads B en pakte opnieuw de eindzege met de tweede en eerste plaats in zijn groep. Bert Bintein (Izegem) werd tweede met de derde en tweede plaatsen.

Echte thriller bij de zijspannen

Er stonden liefst 31 duo’s achter het starthekken, waaronder een achttal G.P.-rijders en de wereldtop. Thuisrijder Marvin Vanluchene en zijn vaste bakkenist Ben Van Den Bogaert mochten met de hulde op het hoogste schavotje. In de eerste reeks gingen ze niet zo goed van start, maar na een dijk van een wedstrijd rukten ze op naar de tweede plek in het spoor van kopstarter Arne Dierckens – Robbin Bax. Tot onder de geblokte vlag was er spanning en spektakel met Arne als winnaar met een tiental meters. In de slotmanche was er een goede start van de wereldkampioen en Marvin ging vol gas naar de zege ondanks heftig verweer van de Nederlandse broers Veldman en Arne Dierckens die nu derde werd. Op het podium stond de wereldtop met Vanluchene-Dierckens-Veldman. De vierde plaats was voor Etienne Bax en de vijfde voor Jason Van Daele – Tony Kramar als eerste met MCLB-vergunning. Daarmee was hij ook West-Vlaams kampioen in groep A.

In groep B was de zege voor Arne De Meulemeester – Niki Debruyne (Meulebeke), die heel knappe starts namen en beslag legden op de zesde en tiende plaatsen als beste B.

Yens Delmotte – Tom Verbrugghe winnaars MEOR-trofee

De leiders in de tussenstand van het BK mochten zondag met de hulde ook op het podium, als winnaars van de uitgeloofde MEOR-trofee, geschonken door Marc Van Daele. Deze trofee werd betwist in vier reeksen, de twee verreden op 12 mei in Oostrozebeke bij de Verre Ginstecrossers en de twee reeksen van vorige zondag. In de totaalafrekening waren Yens Delmotte – Tom Verbrugghe de verdienstelijke winnaars.

Volgende afspraak op 17 & 18 augustus in het Oost-Vlaamse Hundelgem.