Mathias Vosté tweede op 1.000 meter EK schaatsen

Mathias Vosté©Archief Martin de Jong
Mathias Vosté©Archief Martin de Jong
Redactie KW

De Brugse schaatser heeft op de slotdag van het EK Sprint in het Nederlandse Heerenveen getoond wat hij in zijn mars heeft. Op zijn geliefkoosde afstand, de 1000 meter, finishte hij ei zo na als eerste. Zijn tweede plaats was in totaal goed voor een achtste stek. Bij de dames eindigde Stien Vanhoutte uit Gistel als dertiende.

Mathias Vosté (Brugse Shorttrack Club, BSC) heeft zijn Europees kampioenschap met zijn beste race afgesloten. Hij finishte op de 1000 meter met 1:08’78”, een stuk sneller dan op de eerste dag (1:09’49”). Zijn nationaal record, 1:07’79” , in februari vorig jaar in Calgary gereden is een stuk scherper, maar ook op grote hoogte.

“Het liep goed”

Vosté mocht in Thialf aanspraak maken op winst, maar de Nederlander Thomas Krol ging hem uiteindelijk nog in de laatste race voorbij. Krol greep tevens de Europese titel, Vosté werd achtste. De 26-jarige Bruggeling werd meer dan tien jaar geleden verliefd op de Nederlandse Angela Dijkstra en woont met haar in een Fries dorpje met de welluidende naam Nijeholtwolde. Klik hier voor het interview met Vosté van eerder deze week.

“Gisteren liep het niet zo lekker, vandaag wel. Ik heb mij goed herpakt”, aldus de 26-jarige Bruggeling. “Met die achtste plaats kan ik tevreden zijn. Misschien moet ik wat zelfverzekerder worden. Vooral in de laatste ronde. In de laatste honderd meter kan ik nog winst maken, daar laat ik nog iets te veel liggen.” Vosté wil zich nu op de komende World Cups kwalificeren voor het WK Afstanden. “Met deze tijd moet ik daar op de 1000 meter wel kunnen bij zijn”, vindt hij. “De 500 meter wordt lastiger, maar dat is ook niet mijn ding.”

Dertiende plaats

Het wereldkampioenschap heeft tevens in Heerenveen plaats, van 11 tot en met 14 februari. Daarvoor hebben op dezelfde schaatsbaan, overigens de thuishaven van Vosté, de twee wereldbekerwedstrijden plaats (22-24 en 29-31 januari). De Bruggeling stond zondag eerder aan de start van zijn tweede 500 meter. Ook op die afstand deed hij beter dan op de eerste dag, en werd hij elfde in 35’50”.

Op het EK kwam ook Stien Vanhoutte (Langebaan Schaatsclub Gent, LBSG) een tweede keer in actie. Haar 1000 meter was wat teleurstellend, met meer dan een seconde trager dan op de eerste dag. Door de opgave van de Russische Olga Fatkoelina schoof ze op de valreep nog door naar de dertiende plaats op zestien deelnemers . Het goud ging naar de Nederlandse Jutta Leerdam. Haar landgenote Femke Kok, die net als Mathias Vosté deel uitmaakt van het Schaatsteam Reggeborgh, was goed voor het brons. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.