Mathias Vosté en Stien Vanhoutte allebei dertiende na eerste dag EK

Redactie KW

In het Nederlandse Heerenveen is officieel het internationaal schaatsseizoen gestart met het Europees kampioenschap allround en sprint op de langebaan. Bruggeling Mathias Vosté en Stien Vanhoutte uit Gistel rondden beiden de eerste dag af met een dertiende plaats in het klassement.

Beide West-Vlamingen nemen deel aan het EK Sprint. Zaterdag begon Mathias Vosté (Brugse Shorttrack Club) met de 500 meter waarin hij zestiende werd in 35.79. Op de 1000 meter, zijn favoriete afstand, verging het hem beter en werd hij negende in 1:09.49. Hiermee staat de 26-jarige Bruggeling na de eerste dag voorlopig op een dertiende plaats in een deelnemersveld van twintig schaatsers. “Niet echt waar ik op gehoopt had, zondag is een nieuwe dag, met nieuwe kansen”, aldus Vosté.

In de tussenstand staat de Nederlander Thomas Krol aan de leiding voor zijn landgenoot Hein Otterspeer. Titelverdediger Kai Verbij kwam op de 500 meter ten val en is kansloos.

Bij de dames evenaarde Stien Vanhoutte (Langebaan Schaatsclub Gent) wel een nog niet erkend nationaal record op de 500 meter (39.35), een tijd die ze ook eerder dit seizoen al eens schaatste. Hiermee werd ze dertiende net als op de 1000 meter in een tijd van 1:19.55. De Russin Angelina Golikova staat voorlopig aan de leiding.

Zondag staat voor beide West-Vlamingen nog eens een 500 en 1000 meter op het programma.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.