Dwars door Beveren werd dit jaar gekenmerkt door hevige rukwinden. In de afwachtingswedstrijd over 5 km lieten AVR-clubgenoten Gilbert Walraedt en Lleyton Soenen de concurrentie in de steek. In een sprint met twee toonde Walraedt zich de sterkste. De 60-jarige Roeselarenaar, die een verleden als wielrenner heeft en tien jaar geleden begon te lopen, won zo net als twee jaar geleden. "Lleyton nam het eerste stuk met meewind voor zijn rekening, daarna was het aan mij. Ik voelde dat ik nog wat reserves had en kon hem in de laatste rechte lijn achter me houden", aldus Walraedt, die volgende week op het BK 5.000 meter op de piste voor masters in Sint-Niklaas op een nationale titel mikt. "Ook het BK 10 km op de weg in Lokeren, begin augustus, wordt een doel."

Servaas Gryp vervolledigde het podium bij de heren. Bij de dames was Lies Deruddere de sterkste voor Eveline Deblauwe en Hilde Hindryckx.

Jonge Hoornaert de sterkste

In de wedstrijd over 10,4 km zonderde een kopgroep van vijf zich al snel af. In de tweede ronde lieten Alexander Eggerick uit Pittem en Mathias Hoornaert uit Rumbeke de tegenstand in de steek. In de slotfase viel er niets meer te beginnen tegen een ontketende Hoornaert. "Door de wind ging het er vrij tactisch en behouden aan toe", vertelde de student LO en bewegingswetenschappen na afloop. "In de eerste ronde had ik veel overschot en daardoor hebben Alexander en ik in het begin van de tweede ronde een versnelling geplaatst. Ik ben tevreden met mijn vormpeil."

Hoornaerts volgende doel is het BK 5.000 meter op de piste voor juniores in Lebbeke, dat eind juni plaatsvindt. "Maar nu eerst nog wat studeren", lacht de Rumbeekse student van AVR, die zich eerder dit jaar al tot provinciaal kampioen veldlopen én op de 5.000 meter bij de junioren kroonde. Eggerick werd tweede, Brian Labaere vervolledigde het podium. Oplinus Goewaart werd vierde, Maxim Kerremans vijfde.

Bij de dames ging de winst naar Ann-Sofie Claeys. Ze haalde het vlot voor Saskia Vens en Annelies Lamote.

Het startschot werd gegeven door atleet Koen Naert. © (Foto DV)