Margaux Daveloose (17) is nog in de running voor Tokio 2021

Margaux Daveloose.© BELGA
Margaux Daveloose.© BELGA
Tom Vandenbussche

Volgende week neemt turnster Margaux Daveloose (17) uit Assebroek deel aan het EK in het Zwitserse Basel. De West-Vlaamse maakt nog altijd kans om eind juli als één van de vier Belgische meisjes aan de landencompetitie aan de Olympische Spelen deel te nemen.

1. Van 21 tot 25 april vindt in Basel het EK turnen plaats. Met welke ambities trek je naar ginder?

“Ik ben vooral heel blij dat ik eindelijk nog eens een wedstrijd kan turnen. Dat was al anderhalf jaar geleden, van het WK 2019. Na zo’n lange periode is het moeilijk om in te schatten waar je precies staat. Ik ga gewoon mijn best doen, maar het zou wel leuk zijn mocht ik in de allroundfinale geraken.”

2. Is dit een belangrijke test met het oog op de Olympische Spelen deze zomer?

“Absoluut, want het ligt nog niet vast welke Belgische turnsters straks naar Tokio mogen. Er komen nog tien meisjes in aanmerking voor vier plaatsen. Eigenlijk zijn dat negen meisjes voor drie plaatsen, want Nina Derwael is een zekerheid. Na het EK hebben we nog twee tests en dan valt de beslissing.”

3. Zorgt die concurrentie niet voor wrevel tussen jullie?

“Nee, hoor. We trainen zowat elke dag samen en komen ontzettend goed overeen. We hebben ook allemaal hetzelfde doel en dat is met het best mogelijke team naar Tokio trekken. Natuurlijk hoop ik daarbij te zijn, maar ik gun het ook de andere meisjes.”

4. Dan is een blessure uit den boze.

“Turnen is nu éénmaal een erg belastende sport, blessures horen er jammer genoeg bij. Ik turn sinds mijn vierde en heb ook al mijn deel van de pech gekend. Eigenlijk moeten we op elk moment voorzichtig zijn en ons kopje erbij houden.”

5. Je bent 17. Veel turnsters stoppen op jonge leeftijd. Zie je Tokio als je laatste kans op een olympische deelname?

“Ik hoop van niet. In 2023 is Antwerpen gaststad voor het WK. Zo’n kampioenschap in eigen land wil je niet missen. Daarna is het nog maar een jaartje meer tot de Spelen van Parijs. Ik denk dus dat ik nog even zal doordoen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.