Marathon van Brugge geldt plots als Belgisch kampioenschap

DD © belga
Tom Vandenbussche

Na de afgelasting van de marathon van Brussel wordt de Athora Great Bruges Marathon op zondag 18 oktober hoogst waarschijnlijk als BK aangeduid. “Al is het nog geen 200 procent zeker, maar we zijn in vergevorderde gesprekken met de atletiekbond”, merkt Thomas Huyberechts van Golazo op.

“Of onze marathon effectief zal plaatsvinden? Ja, als de situatie blijft zoals ze nu is, maar een glazen bol heeft niemand. Voor de hele evenementensector is het afwachten geblazen. Op dit moment zijn massa-evenementen in die periode toegelaten als je voldoet aan de voorwaarden die vanuit de overheid opgelegd zijn en de burgemeester zijn goedkeuring geeft. De veiligheid van iedereen is echter onze prioriteit nummer één.”

Zou het bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om geen buitenlandse deelnemers toe te laten, vragen we ons luidop af. “Daar hebben we ook al aan gedacht”, geeft Huyberechts aan. “Onze deelnemers komen natuurlijk vooral uit de buurlanden, zoals Nederland en Frankrijk. Daar is de situatie ook nog oké. Het zou dan ook raar zijn om die mensen zomaar plots te weigeren. Maar het is nog drie maanden tot de marathon. Als de situatie het toelaat, zullen we organiseren. Als de overheid echter beslist om evenementen van die grootte niet te laten plaatsvinden, kunnen we niet anders dan daarmee in te stemmen.”

Koen Naert: “Eerst andere wedstrijden afwachten”

Europees kampioen Koen Naert, die in 2017 en 2018 de halve marathon in Brugge op zijn naam schreef, wacht af wat betreft een nieuwe deelname aan de wedstrijden in zijn eigen streek. “Op 17 oktober is er het WK halve marathon in Polen en de week erna is er een halve in Valencia. Maar ik heb geen idee of die wedstrijden zullen kunnen plaatsvinden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.