Manon Claeys pakt nieuwe bronzen medaille: “Klopt dit echt?”

© BELGA

Manon Claeys (graad IV) pakte maandag met San Dior 2 een tweede bronzen medaille in de paradressuur op de Paralympische Spelen in Tokio. De 35-jarige West-Vlaamse werd derde in de freestylecompetitie met een score van 75.680. Claeys was na haar oefening zeker dat ze vierde zou worden. Toen de punten van de Braziliaan Rodolpho Riskalla, die als laatste in actie kwam, bekend raakten en bleek dat Claeys toch brons won, wist ze met haar geluk geen blijf.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen”, stamelde een stomverbaasde Claeys. “Ik ben normaal een babbelkous. Dit overkomt mij nooit. Maar nu weet ik niet wat zeggen. Het was niet mijn beste oefening. Maar de competitie is pas over, als het echt helemaal over is. Dat heb ik vandaag geleerd. Ik ben echt verbluft door wat hier net is gebeurd. Klopt dit echt? Ik was echt zeker dat Rodolpho (Riskalla, red.) een medaille zou nemen. Maar op het scorebord staat dat ik derde ben, dus het klopt. Ik ben echt super blij.”

Het besef dat ze haar tweede medaille pakte, drong nog volop tot haar door in de interviewzone. “Ik was echt zeker dat ik vierde was, omdat ik enkele foutjes maakte in mijn oefening. Dit had ik absoluut niet verwacht. Mijn gevoel was niet super goed. Er zullen bij de Braziliaan ook foutjes in de oefening zijn geslopen. En er is de druk van als laatste in actie te moeten komen. We hangen natuurlijk sowieso van de toestand van onze paarden af. San Dior 2 was ook vermoeid en ook een beetje gespannen. En dat merk je wel. Dan is hij moeilijker te berijden. De moeilijke omstandigheden, met de hitte, spelen daar ook een rol in. Maar ik ben heel trots op hem. Ik heb genoten van iedere stap die hij zette.”

“Ik ben een perfectioniste, soms wil ik het misschien te goed. Het is zo gek dat ik al mijn tweede medaille hier pak. Dit belooft voor de volgende Paralympische Spelen van over drie jaar”, keek Claeys al even vooruit. “Ik heb al drie paarden klaar voor Parijs. Maar je weet nooit, de paarden kunnen zich ook blesseren. Het is dus goed om een joker achter de hand te houden. Vanavond zal dit pas bezinken, denk ik. Ik ga met een super gevoel naar huis. Ik heb ervan genoten. Ik kwam naar hier voor een plaats in de top 5 en ik heb twee medailles.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier