Luc Van Lierde: “Als ik naar mijn carrosserie kijk, voel ik me wel 50”

Luc Van Lierde waagt zich niet meer aan triatlons. © Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Luc Van Lierde viert zondag zijn 50ste verjaardag. Met de glimlach. De Brugse ex-triatleet, die twee keer de mythische Ironman van Hawaï op zijn naam wist te schrijven, onderscheidt zich sinds het einde van zijn sportieve carrière ook in een ander domein: als coach. Uiteraard in de sport die hem groot gemaakt heeft. Van Lierde: “Alles wat ik in mijn leven deed en doe draait rond triatlon.”

1. Je wordt zondag 50, maar voel je jezelf ook 50?

“Ja en neen. Tussen mijn twee oren niet, maar wel als ik naar mijn carrosserie kijk. Ik heb roofbouw op mijn lichaam gepleegd. Ik ben altijd gevoelig geweest voor blessures en onderging onder meer vier zware operaties.”

2. Hoe ga je het vieren?

“Mijn vrouw regelde een etentje met vrienden in Phare de Vie, een restaurant in Brugge. De eigenares is Els (Pylyser, red.) van de Fietsvedetjes (een groep wielertoeristen voor dames, red.) Haar zoon zat de hele lagere school met mijn dochter Emma in klas.”

3. Welke Belg mag er van jou zondag Paris-Roubaix winnen?

“Van Avermaet. Of Stybar, voor mij een halve Belg. Ik verwacht veel van hem. Ik heb veel appreciatie voor de manier waarop Deceuninck-Quick.Step werkt.”

4. Bekijk je het leven nu anders dan pakweg 25 jaar geleden?

“Dat zal wel zijn. Met ouder te worden relativeer je veel meer. Vroeger had ik daar veel meer moeite mee. Ik heb geleerd dat je geen controle over alles kan hebben, dus maak je je beter niet druk over alles.”

5. Heb je soms heimwee naar je tijd als proftriatleet?

“Op zich niet. Ik had een mooie carrière en viel nadien niet in een zwart gat, want ik bleef als coach actief in hetzelfde wereldje.”

6. Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Coachen kan je blijven doen. Dat wil ik ook blijven doen. En daarnaast heb ik nog veel ideeën op zakelijk vlak.”

7. Hoeveel uur per week sport je nog?

“Sinds 2014 bijna niets meer. Daar probeer ik verandering in te brengen. Dat is ook het advies van mijn cardioloog. Ik voel me beter als ik vijf tot acht uur per week sport. Maar het is niet makkelijk. Ik probeer er te zijn voor mijn atleten en vaak valt daardoor een training weg. Dat is vervelend.”

Een beeld uit 1995: Luc Van Lierde zegeviert in eigen streek.
Een beeld uit 1995: Luc Van Lierde zegeviert in eigen streek.© ARCHIEF

8. Hoeveel dagen per jaar ben jij in het buitenland?

“Als atleet drie tot vier maanden. Volgens mijn vrouw en kinderen ben ik nu vaker weg, dus zal dat vier tot vijf maanden zijn.”

9. Zie je jezelf ooit definitief naar het buitenland verhuizen?

“We hebben dat even gedaan: een maand of zes op Lanzarote. Zeg nooit nooit, maar een volledige verhuis zit er voorlopig niet aan te komen. We zijn wel een gezin dat van elke vakantie gebruik maakt om naar de zon af te reizen.”

10. Wat is de mooiste plaats waar je ooit geweest bent?

“Op Molokai, het eiland van Pater Damiaan. Je hebt daar een boardwalk, een strook van een halve meter breed op planken door de jungle. Na 3,5 kilometer en anderhalf uur zwoegen, kom je op een ongelofelijk uitzichtspunt terecht. Daar wil ik ooit nog eens naartoe.”

11. Is er een plaats waar je nooit meer naartoe wil?

(denkt na) “Eigenlijk niet.”

12. Wandel je soms als toerist door jouw eigen Brugge?

“Als we gaan shoppen. Maar spontaan een terrasje doen… Neen, dat gebeurt niet. Eigenlijk zouden we dat beter eens doen.”

“Ik ben aan het vasten, dus op mijn verjaardag straks ook geen druppel alcohol”

13. Wordt jij in Brugge nog vaak herkend?

“Ja, met ouder te worden kom ik wel soms mensen tegen die ik 25 of 30 jaar niet meer gezien heb en die ervan uitgaan dat ik hen nog herkent. Maar dat is dus niet zo.”

14. Club of Cercle?

“Een goeie vraag. Weet je waarom? Ik zit thuis met een Cercle-trut, mijn vrouw, en met een Club-fan, mijn dochter. Ik heb drie abonnementen bij Club en ga, als ik niet in het buitenland ben, elke thuismatch kijken. Ook mijn vrouw gaat mee en supportert even hard als onze dochter.”

15. De play-offs in het voetbal zijn aan de gang. Hoop jij dat Club Brugge opnieuw kampioen wordt? Of gun je het eerder AA Gent, omdat Michel Louwagie ooit jouw zwemtrainer was?

“Ik hoop Club, maar het zal niet makkelijk worden. Volgens mij wordt het een mentale kwestie. De coach zal het verschil moeten maken. We zitten met enkele trainers die goed zijn in mentale spelletjes, zoals Preud’homme.”

Luc Van Lierde:
Luc Van Lierde: “Ik zit thuis met een Cercle-trut, mijn vrouw, en met een Club-fan, mijn dochter.” (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

16. Word jij in het buitenland nog vaak herkend?

“Ja, zeker op wedstrijden.”

17. Heb jij een favoriete plaats in West-Vlaanderen?

“Ik kijk altijd uit naar mijn jaarlijkse fietstocht via Oostende, IJzer en Lovaart tot Westvleteren, waar ik een Twaalf drink. Iedereen mag mee, maar dan moeten ze net als mij een Twaalf drinken.

18. Wat is jouw favoriete restaurant in de streek?

“Er zijn er twee waar we regelmatig naartoe gaan: De Trutselaar in Tillegembos en Phare de Vie.”

19. Welk gerecht mogen ze jou altijd voorschotelen?

“Ik ben zot van lamsvlees.”

20. Glas wijn of frisse pint?

“Een glas wijn, hoewel ik momenteel aan het vasten ben. Op een dag kwam mijn dochter thuis en vertelde ze dat sommige mensen gedurende een bepaalde periode overdag niets eten of drinken. Papa, zou het niet leuk zijn om eens een tijdje geen alcohol te drinken, vroeg ze. Ik ben de uitdaging aangegaan en drink dus 40 dagen lang geen alcohol. (grijnst) Het nadeel is wel dat ik nu op mijn verjaardag geen druppel zal kunnen drinken.”

21. Voor welke zoetigheid zou je werkelijk een moord begaan?

“Ik kan geen koffie zonder suiker drinken. Dat bestaat gewoon niet voor mij.”

22. Met welke wereldbekende persoon zou je absoluut eens op restaurant willen gaan?

“Vroeger kreeg ik al eens die vraag en toen antwoordde ik Nelson Mandela. Dat gaat nu niet meer en dus kies ik voor Barack Obama.”

23. Welke vraag zou je die persoon dan zeker gesteld hebben?

“Hoe zou je het allemaal oplossen als je alle mogelijkheden hebt?”

Luc Van Lierde bij een fotoshoot langs de Leie.
Luc Van Lierde bij een fotoshoot langs de Leie.© ARCHIEF

24. Stel: je bent vrijgezel. Met welke knappe dame zou je dan wel eens willen daten?

“Ik ben 29 jaar getrouwd. Mijn vrouw zal het me dus niet kwalijk nemen als ik iemand anders kies. De vrouw van Superman, Teri Hatcher, heb ik altijd een heel aantrekkelijke vrouw gevonden.”

25. Wie was jouw jeugdidool?

“Rob Barel. Toen ik prof werd, was dat dé triatleet van Europa.”

26. Welke sport vind jij onderschat?

“Elke sport op topniveau is heel zwaar, maar als er geen media-aandacht is, weten we dat niet.”

27. Welke sport vind jij dan weer fel overschat?

“In het provinciaal voetbal verdienen spelers veel te veel.”

28. Was je verrast door de 2u.07’39” van Koen Naert in de marathon van Rotterdam?

“Neen, want hij had al eens 2u.09′ gelopen en trainde ditmaal langer op hoogte, wat veel efficiënter is. Onlangs liet hij me weten dat een tijd van 2u.07′ binnen zijn mogelijkheden lag. Een echter topper kent zijn lichaam.”

29. Stel: je kan nog slechts één sport beoefenen. Welke kies je?

“De sport die het minst belastend is en het minst tijd in beslag neemt. Zwemmen dus, de sport waarin ik opgegroeid ben. Daardoor kan ik drie, vier km heel ontspannend zwemmen zonder moe te worden. Om hetzelfde te doen, zou ik al 60 tot 70km moeten fietsen of 16km gaan lopen.”

Luc Van Lierde:
© Davy Coghe

30. Waar kom jij tot rust?

“In mijn tuin staat er een bankje. Als mijn vrouw en kinderen me daar zien zitten, weten ze hoe laat het is.”

31. Wie is volgens jou de allerbeste triatleet ooit?

“Sowieso een complete atleet, iemand die ooit de beste van de wereld is geweest op de olympische én de Ironman-afstand. En dan blijven er vijf kandidaten over. Doe mij dan maar Mark Allen. Die won in 1989 op Hawaï in een tijd van 8u.09′. Fenomenaal!”

32. Frederik Van Lierde, die met jou als coach in 2013 op Hawaï won, stopt binnen anderhalf jaar. Wat wens je hem nog toe?

“Dat hij met een mooi resultaat kan afsluiten. Nog een Ironman winnen zou heel mooi zijn.”

33. Zijn er nog altijd mensen die denken dat jij en Frederik familie van elkaar zijn?

“Dat gebeurt, maar het is al veel verminderd. Hier weten ze het intussen, maar in het buitenland denken ze soms nog altijd dat hij mijn jongere broer is. (grijnst) Ja, dat zie ik als een compliment.”

34. Jij en Frederik namen elk elf keer deel op Hawaï. Komt daar voor hem een twaalfde keer bij?

“Goeie vraag. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

35. Marino Vanhoenacker heeft het meeste aantal Ironmanzeges op zijn palmares staan en is de enige die op alle continenten een Ironman kon winnen. In 2020 kan hij ook de oudste Ironmanwinnaar ooit worden. Zie jij hem daartoe in staat?

“Het is er met het nieuwe puntensysteem niet makkelijker op geworden. Om als prof naar Hawaï te kunnen, moet je een Ironman winnen of top drie halen op een continentaal kampioenschap. Dat heeft als gevolg dat er geen Ironmans met een mindere bezetting meer zullen zijn.”

36. Je traint sinds vorig jaar Bart Aernouts, die meteen tweede werd op Hawaï. Vond je het jammer dat hij jouw tijd van 8u.04’08” uit 1996 verbeterde en daardoor nu de snelste Belg ooit op Hawaï is?

“Het was vooral jammer dat hij geen drie minuten sneller was, anders had hij gewonnen. (lacht) Neen, ik vind dat zeker niet jammer. Ik zou niet liever hebben dat mijn atleten winnen op Hawaï.”

37. Kan hij als mindere zwemmer ooit winnen op Hawaï?

“Dat heeft hij in 2018 bewezen. Het weer was die dag trouwens niet ideaal voor hem. Voor Bart mag het wat zwaarder zijn.”

38. Is winnen op Hawaï moeilijker geworden dan in jouw tijd?

“Vroeger was de eerste groep beperkter in omvang, lag het veld verder uit elkaar en werd er daardoor economischer gereden. Nu wordt er de eerste 60km gekoerst en is tactiek veel belangrijker.”

Luc Van Lierde:
© BELGA

39. Je begeleidt ook Kenneth Vandendriessche. Hoe zie jij zijn toekomst?

“2018 was een moeilijk jaar voor Kenneth. Hij is zes keer verhuisd in anderhalf jaar tijd. Ik zeg hem altijd: een thuisbasis is heel belangrijk. Hopelijk heeft hij die nu gevonden. Kenneth heeft aanleg. In de combinatie fietsen en lopen is hij absolute wereldtop. Zwemmen is een werkpunt, maar Bart heeft dat ook moeten doen. Vorig jaar hebben we zijn achterstand op Hawaï, door binnen zijn groep tactischer te zwemmen, van acht à tien minuten tot vijf minuten kunnen terugbrengen.”

40. Stel: we laten Bart Aernouts, Marino Vanhoenacker en Frederik Van Lierde elk apart los op het parcours van Hawaï. Wie zal dan de snelste zijn?

“Het zijn drie gelijkaardige type atleten: ze maken zelf de wedstrijd. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Neen, ik vind het moeilijk om iemand te zeggen.”

41. Er zijn maar weinig triatleten die van hun sport kunnen leven. Heb jij zo de voorbije decennia West-Vlaams talent vroegtijdig verloren zien gaan?

“Dennis Devriendt had prof kunnen worden als hij eerder bij mij was terechtgekomen. Hij had het talent en de juiste ingesteldheid.”

42. Stel: morgen start je op Hawaï. Zou je de finish halen?

“Oei, 17 uur is de limiettijd zeker? Ik zou het wel halen, maar in welke staat dat dan zal zijn… Ik zou al zeker voor een gewone koersfiets kiezen. Voor het comfort. Handjes op het stuur. En tijdens de marathon zou ik afwisselend lopen en wandelen, van bevoorrading naar bevoorrading.”

43. Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt?

“Ik heb thuis een kast met heel wat ongelezen boeken. Ik las wel al enkele biografieën. 100 meter tegenslag van Stefaan Maene vond ik interessant. Ik ken hem persoonlijk. In het begin van mijn carrière zwommen we samen.”

“Mijn vrouw en ik kennen elkaar van toen we elf jaar waren, ze heeft nooit iets anders geweten dan dat ik veel uithuizig was”

44. Maakt geld gelukkig?

“Ja en neen. Het is geen garantie op geluk, maar het is toch makkelijk als je het hebt.” (grijnst)

45. Waar ben je je ouders dankbaar voor?

“Ik heb de perfecte jeugd gehad. Er is één iets dat telt: aandacht krijgen. Zelf heb ik dat ook geprobeerd met mijn kinderen, maar dat is niet gelukt. Tijdens mijn carrière was ik maanden weg van huis en ook daarna was dat zo.”

Teri Hatcher zou wel eens met 'superman' Luc Van Lierde op date mogen vragen, Luc zou niet weigeren.
Teri Hatcher zou wel eens met ‘superman’ Luc Van Lierde op date mogen vragen, Luc zou niet weigeren.© © ABC Studios

46. Klaagt Katrien, jouw echtgenote, daar nooit over?

“Neen, we kennen elkaar al van toen we tien, elf jaar waren. We waren overburen. Katrien heeft nooit iets anders geweten.”

47. Is Luc Van Lierde soms de romanticus in huis?

“Oei, wat is de definitie van romantisch zijn? Eigenlijk zou je dat aan mijn vrouw moeten vragen, hé. Maar na 29 jaar huwelijk weet ik wel al dat het beter is om haar onverwachts te verrassen en niet met Valentijn of op haar verjaardag. En niet met een boeket bloemen. Eén roosje is genoeg.”

48. Heb je een vaste taak in het huishouden?

(glimlacht) “Ik denk dat de keuken mijn regio is. Niet het koken op zich, maar wel alles wat na het eten volgt.”

49. Zit er sportief talent verborgen in zoon Andrew (25) en dochter Emma (14)?

“Mijn zoon neemt dit jaar deel aan zijn eerste halve Ironman, maar als verpleger op intensieve zorgen is het niet evident om veel te trainen. Hij is ook blessuregevoelig, net zoals zijn papa. Mijn dochter heeft het karakter om te sporten, maar is bij geen enkele club aangesloten. Het competitieve zit niet in haar.”

50. Wat zou er van Luc Van Lierde geworden zijn als triatlon niet had bestaan?

“Ik weet het niet. Misschien had ik me dan op een andere sport, zoals lopen, toegelegd? (denkt even na) Deze vraag is een teken dat triatlon mij alles gegeven heeft. Alles wat ik in mijn leven deed en doe draait rond die sport.”