Louise Carton timmert aan de lange weg terug na pech en blessures

Louise Carton © BELGA
Redactie KW

Louise Carton (24) heeft een pittige periode achter de rug. De Oostendse atlete is echter bezig aan een stille comeback.

Eind mei liep ze bij de IFAM in Oordegem met 4’18″98 nog een beste seizoenprestatie, maar drie Belgische atletes gingen haar vooraf. Sinds de Soundtrack Meeting van zaterdag in het Duitse Tübingen voert Louise voor het vierde jaar op rij de 5.000 meter aan. Zij bleef als elfde en vierde Europese met 15’41″30 zo’n vier seconden van de EK-norm en 18 seconden van haar record dat zij in 2015 liep. Maar geleidelijk aan gaat het de goede richting uit.

“Ik kwam van heel ver terug”, steekt Louise van wal. “Sinds twee jaar was het altijd wel wat. Ik lag bij het begin van het vorige winterseizoen zelfs twee maanden compleet stil. Ik bleef sukkelen met allerlei kwaaltjes, zodat er van veldlopen weinig tot niets in huis kwam. Ik begon mijn pisteseizoen met de 1.500 meter van de interclub hoogste nationale afdeling in het Luxemburgse Saint-Mard. Ik hou van zo’n competities. Ik won er net als vorig jaar de 1.500 meter in een tactische 4’26″10. Drie landgenotes gingen mij bij de 1.500 meter van de IFAM vooraf, maar ik bleef als 12de wel onder 4’20″00.”

“De 5.000 meter op 8 juni in Nijmegen kwam als een tegenvaller aan. Ik voelde mij goed en tot halfweg zat ik zonder forceren op EK-koers. Maar daarna volgde een enorm verval. Ik draaide compleet vierkant en kwam aan in 16’01″91. Een zaak was duidelijk: ik mocht nog niet te veel verwachten. In Tübingen rekende ik niet op de EK-limiet. Ik verwacht mij er klaar voor op 21 juli bij de 5.000 meter van de Nacht van de Atletiek. Net daarom trek ik op 25 juni voor drie weken op stage naar het Zwitserse Sankt Moritz.”

“Ik zette vorig jaar mijn kine-studies in Leuven on hold. Soms betreurde ik dat. De studies zorgden voor afleiding. Maar anderzijds had ik meer rust nodig. Ik verloor vanwege de mindere prestaties mijn contract bij Bloso. De hoge normen zorgden voor veel overbodige stress. Nu voel ik mij bevrijd van die spanningen. Ook omdat ik mij een herstelseizoen gun. Niets hoeft, alles mag.” (HV)