Louise Carton steekt er bovenuit op de BK-cross in Wachtebeke

© BELGA
Redactie KW

De West-Vlaamse crossers wonnen bij hun BK in Wachtebeke 4 van de 14 titels, een sterke prestatie.

Louise Carton deed het in stijl. De 22-jarige Oostendse kinestudente won haar 3de titel op rij bij de lange cross, met 17″ van Sofie Van Accom. Geboren en getogen Diksmuidse Hanna Vandenbussche gaf als 4de Belgische na 6510 m 49″ toe. Louise had het toch over een moeilijke wedstrijd. Zij had last van krampen, sliep te weinig en sprak van eindeseizoenvermoeidheid. Dat zette haar tot een voorzichtige start aan. Zij maakte het verschil in de tweede helft.

Voor de PK-kampioenen was het BK de wedstrijd teveel: Barbara Maveau en Alexander Diaz Rodriguez gaven op. Steven Casteele/KKS eindigde voor de 3de keer op rij 5de bij het BK lange cross voor mannen. De Wevelgemnaar had het deze keer over een gemiste kans. Hij dichtte zich in afwezigheid van titelverdediger Jeroen D’hoedt, Bashir Abdi en Koen Naert het podium toe. Dat was bij de korte vrouwencross wel weggelegd voor Evy Pieters. De 30-jarige Eernegemse lerares werd net als in 2012 2de.

3 van de 4 cadettentitels vielen in West-Vlaamse handen. Charlotte Van Laethem verraste aangenaam met winst bij de tweedejaars. De Zandvoordse werd pas 4de bij het PK-cross. Koksijdenaar Tibo Vandenbroucke sleepte na de PK en de Vlaamse titel ook het goud bij de tweedejaarscadetten in de wacht. Hij liep zijn enige seizoennederlaag in Ardooie op tegen Bruggeling Wout Louagie, in Wachtebeke de beste eerstejaars. Beselaarse Amber Nuytten, vorig jaar de beste tweedejaarscadette, kwam deze keer als 2de eerstejaarsscholiere aan.

(HVB – foto Belga)