Louise Carton draagt Belgische titel veldlopen op aan overleden vader

© BELGA
Redactie KW

Louise Carton (20) werd zondag in Wachtebeke de nieuwe Belgische kampioene veldlopen. Ze liep de 6.750 m in 23 minuten 36 seconden, 38 seconden sneller dan titelverdedigster Veerle Dejaeghere. Louise droeg de titel op aan haar vader Jan, die vorig jaar op 51-jarige leeftijd onverwacht overleed. “Elke wedstrijd denk ik aan hem”, vertelt ze. “Niet makkelijk, maar ik heb niet veel keuze. Ik moet verder doen.”

De overwinning wordt historisch genoemd omdat de Oostendse Veerle Dejaeghere van een zevende titel hield. “Veerle weet dat het tijd wordt dat een jongere generatie de fakkel overneemt, maar dat had ze wellicht liever pas volgend jaar zien gebeuren”, aldus Louise. “Ze loopt nog altijd heel sterk, maar dit seizoen ben ik misschien net iets beter. Veerle is heel positief over mijn overwinning. Ik hoop dat er volgend jaar meer jongere atleten mee voorin lopen. Met wat meer jonge talenten zullen we volgend jaar nog leuke wedstrijden zien.”

Voor vader

Louise droeg haar titel op aan haar in juni vorig jaar overleden vader Jan. “Elke wedstrijd die ik loop, denk ik aan hem. Hij liep zelf ook heel veel en was geïnteresseerd in mijn manier van trainen. Ook al was hij al over de 50, hij verbeterde ook nog elk jaar. Hij was altijd superenthousiast. Het is ook door hem dat ik begon te lopen. In het eerste leerjaar nam hij me mee naar een training. Maar ik wou niet blijven. Het volgende jaar nam hij me weer mee en bleef ik wel. Sindsdien ben ik niet meer gestopt. Na zijn overlijden liet ik ook mijn eigen hart controleren, maar alles bleek in orde. Ik hoef me geen zorgen te maken.”

(HH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier