Lore Bruggeman grijpt met elfde plaats naast finale, 13-jarige Japanse pakt het goud

© BELGA

Skateboardster Lore Bruggeman (19) uit Deerlijk is er maandag op de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd zich voor de finale te plaatsen in de streetdiscipline. Het goud ging uiteindelijk naar een amper 13-jarige Japanse: Momiji Nishiya.

Na Poperingenaar Axel Cruysberghs zondag was het afgelopen nacht de beurt aan de jonge Deerlijkse Lore Bruggeman om haar debuut te maken op de Olympische Spelen. De skatester kwam net als Cruysberghs uit in de streetcompetitie. Haar twee runs waren echt goed, haar tricks lukten net iets minder.

Voor haar eerste run kreeg ze een score van 3.43, haar tweede run leverde 3.40 op. Na het eerste deel verzamelde Bruggeman het hoogste puntentotaal van het deelnemersveld. Nadien kreeg ze nog 1.21 en 1.23 voor twee van haar ‘tricks’. Dit was niet genoeg om door te stoten naar de finale. Met een puntentotaal van 9,27 werd Lore Bruggeman uiteindelijk elfde in de kwalificaties. Alleen de top acht plaatste zich voor de finale.

“Het was goed. Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen. Ik mag tevreden zijn, denk ik. Jammer van mijn laatste twee tricks”, zo blikte Bruggeman terug. “Ik ben blij dat ik mijn runs heb gedaan, dat gaf me wel een boost.”

Tussen haar runs kreeg ze nog tips van de Nederlandse Roos Zwetsloot (20), die vond dat Bruggeman voor een boardslide moest gaan om meer punten te verdienen. “Maar ik heb dat al een lange tijd niet meer gedaan na mijn blessure, waardoor ik twijfelde”, zei de West-Vlaamse. “Daarom heb ik eerst nog een andere trick gedaan, maar dan besloten om toch wel voor de boardslide te gaan. Het is jammer dat het niet gelukt is, maar ik ben blij dat ik mij er al overheen heb kunnen zetten.”

Bruggeman keert dinsdagavond alweer terug naar België, maar de Belgische kijkt alvast uit naar de volgende Zomerspelen in Parijs in 2024. “Ik ga proberen om weer gewoon mee te doen met de wedstrijden en het zou tof mocht het mij nog eens lukken.”

© BELGA

De Japanse Funa Nakayama kwam met 15,77 punten het beste uit die kwalificaties. In de finale moest de 16-jarige Nakayama echter tevreden zijn met de derde plaats. De winst ging naar de amper 13–jarige Japanse Momiji Nishiya. Zij haalde 15,26 punten en bezorgt zo Japan de eerste gouden medaille op de Spelen bij de vrouwen. De eveneens 13-jarige Braziliaanse Rayssa Leal pakte met 14,64 het zilver.

Zondag won Japan ook bij de mannen goud in de streetdiscipline van het skateboarden. Yuto Horigome haalde het toen. Er liggen nog twee titels voor het grijpen. Op 4 en 5 augustus wordt de parkdiscipline afgewerkt.