Loewis Kinget en Thibaut De Smet winnen Triatlon van Vlaanderen

Loewis Kinget wint sprinttriatlon in Oudenaarde. © (Foto Fourward Triatlon van Vlaanderen)
Redactie KW

Loewis Kinget was op de sprinttriatlon in Oudenaarde sneller dan zijn voormalige clubgenoot Lennert Vandendriessche. Tijdens de duatlon in de Vlaamse Ardennen kwam Thibaut De Smet als eerste over de eindmeet. Zaterdag had in Damme ook de Viven Triatlon plaats en werd er in Mechelen gestreden voor de nationale titels op de kwartafstand.

De Triatlon van Vlaanderen omvat traditiegetrouw een duatlon, in en rond het Donkmeer in Oudenaarde en een fietsparcours in Wortegem-Petegem. In de duatlon zorgde Waregemnaar Thibaut De Smet (BMT) voor een zege tegen zijn strafste concurrent Guust De Smul. Nicolas, de jongere broer van Thibaut, werd knap derde.

Beide broers leggen zich pas sedert dit seizoen op het duatlon toe en nemen binnen twee weken deel aan het EK cross duatlon. Thibaut dwong eveneens een selectie af voor het WK duatlon standaard distance in november. Opvallend is dat Matteo De Smet, de jongste van de drie, in Oudenaarde als eerste finishte bij de Jeugd A.

Loewis Kinget (Triatlon Brugge Team) zorgde op zijn beurt in de sprinttriatlon voor een West-Vlaamse zege. Bij aankomst had de Bruggeling ruim twee seconden voorsprong op Lennert Vandendriessche uit Ruddervoorde, de jongere broer van Kenneth. Op de daaropvolgende kwarttriatlon moest Matthias Allegaert uit Tielt tevreden zijn met een tweede plaats na Sander Heemeryck en voor Cedric Vanhoutteghem uit Lauwe.

West-Vlaamse podiumplaatsen in Damme

In Damme had dan weer de tweede editie van de Viven Triatlon plaats. De organisatie pakte uit met een vernieuwd parcours, maar moest in laatste instantie op zoek naar een nieuwe zwemlocatie omdat er in Oostkerke in de Damse Vaart blauwalg werd aangetroffen. Het zwemmen gebeurde dan in het Leopoldkanaal, zij het met een uur vertraging bij de start omwille van een te groot tekort aan seingevers op het parcours.

Brecht Van Vooren en Rob Carmans gaven er elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe tot tijdens het lopen Van Vooren toch afstand kon nemen en won. Bruggeling Camiel Vandenbussche (TBT) kon in zijn tweede loopronde nog enkele plaatsen winst boeken en eindigde nabij het kasteel van Oostkerke knap als derde. Bij de dames ging de zege naar favoriet Katrien Verstuyft voor de Beernemse Julie Sap en de uitgeweken West-Vlaamse Lore Vanclooster (LTTD).

De Viven Triatlon kon zaterdag toch rekenen op zowat vijfhonderd deelnemers, gezien de wedstrijd in Oudenaarde en het Belgisch kampioenschap op de kwartafstand dat diezelfde dag in Hofstade-Mechelen plaatshad. Daar moeten we bij de heren richting de masters om een West-Vlaming op het podium te zien. Steven Scherpereel uit Avelgem was goed voor goud in de categorie M50. Bij de dames ging het brons bij de senioren naar Charlotte Deldaele na haar ITC-clubgenote Katrien Maes. De Brugse Bo Dubin (TBT) kroonde zich tot Belgisch kampioene bij de junioren.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.