Lewis Hamilton vijfde keer winnaar in Austin, Stoffel Vandoorne twaalfde

© REUTERS
Redactie KW

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag in Austin de Grote Prijs Formule 1 van de Verenigde Staten gewonnen. De vierde wereldtitel is wel nog niet binnen voor de 32-jarige Brit. Zijn Duitse concurrent Sebastian Vettel (Ferrari) kwam immers als tweede over de finish. De Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) mocht als derde mee het podium op.

Het was wel Max Verstappen (Red Bull), op de zestiende positie gestart, die na een spectaculaire inhaalrace als derde afgevlagd werd, maar de in Hasselt geboren Nederlander kreeg nog een tijdstraf van negen seconden aan de broek gesmeerd en viel zo naar de vierde plaats terug. Toen Verstappen in de slotfase Räikkönen in extremis nog voorbij ging, was hij daarbij volledig buiten de baan gegaan en dat is niet toegestaan.

Stoffel Vandoorne (McLaren), die na een motorwissel de laatste plaats op de startgrid moest innemen, slaagde er niet in een vierde keer dit seizoen in de punten te rijden. De 25-jarige Rumbekenaar stuurde zijn bolide als twaalfde over de meet.

Hamilton won de Grote Prijs van de Verenigde Staten een vierde keer op rij en een vijfde keer op zes jaar tijd. In 2013 werd zijn zegereeks op het Circuit of the Americas door Vettel onderbroken. In 2007 won Hamilton de GP een eerste keer, toen nog in Indianapolis.

In de WK-stand heeft Hamilton na zijn 62e Grand Prix-zege, de negende van het seizoen, 66 punten voor op Vettel. Met nog drie races te gaan zijn er nog 75 te verdienen. Volgende week gaat het Formule 1-circus voort in Mexico. Voor Mercedes is de vierde opeenvolgende wereldtitel bij de constructeurs wel al binnen. De Duitse renstal heeft een onoverbrugbare voorsprong op Ferrari opgebouwd.

(Belga – foto Reuters)