Lefebvre wint Condroz Rally, Cherain en Cuvelier derde

© (Foto DM)

Stéphane Lefebvre heeft in een Citroën C3 R5 de 45ste Condroz Rally gewonnen. Kortrijkzaan Filip Cuvelier behaalde samen met Cédric Cherain een podiumplaats.

De Condroz Rally werd zaterdagnamiddag opgeschrikt door een zwaar ongeval. Op de proef van Ben-Ahin kwam de wagen van Steve Matterne tegen een paal terecht, waarbij zijn copiloot Rik Vanlessen om het leven kwam. De wedstrijd werd verdergezet maar enkele rijders, waaronder teamgenoot en Belgisch kampioen Kris Princen, beslisten uit de wedstrijd te stappen.

Op sportief vlak werd de wedstrijd gedomineerd door Stéphane Lefebvre. De Fransman won met zijn Citroën C3 R5 met 14 seconden voorsprong op streekrijder Adrian Fernémont (Skoda Fabia R5). Luikenaar Cédric Cherain, die opnieuw een duo vormde met Kortrijkzaan Filip Cuvelier, ging Vincent Verschueren vooraf na een spannend duel om de derde plek. Aan de zijde van Brusselaar Kevin Demaerschalk (Citroën C3 R5) werd Lara Vanneste zevende algemeen. Melissa Debackere (Skoda Fabia R5) moest zaterdag de strijd staken met een defecte waterdarm.

Pyck pakte derde Junior-zege

Poperingenaar Steve Bécaert (Mitsubishi Lancer Evo X) was lange tijd op weg naar een plek in de top 25, tot hij zondagmiddag met motorpech af te rekenen kreeg. Gilles Pyck (Peugeot 208 R2) werd uiteindelijk eerste West-Vlaming aan de finish op een 27ste plek. De Poperingenaar was de beste in de categorie RC4 en mocht voor de derde keer dit seizoen zegevieren in het Junior BRC. Ook Stadenaar Glenn Snaet (Peugeot 208 R2) liet zich opmerken bij de Juniors, maar na een opgave op zaterdag omwille van afgebroken wielbouten viel hij ver terug in het klassement. Ook spektakelman Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort MK 2) moest van SuperRally gebruik maken om de wedstrijd uit te rijden.

Met Andy Heyrick (Subaru Impreza, 34ste) en Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS, 47ste) toonden nog twee West-Vlamingen zich in de top vijftig in Hoei. Bij de Historics leek aanvankelijk weinig in te brengen tegen Didier Vanwijnsberghe, maar de Toyota-rijder werd opnieuw in de steek gelaten door de mechaniek. Na zijn opgave in de slotronde ging de zege in de Historic-categorie naar Zonnebekenaar en vice-kampioen Patrick Mylleville. Danny Vancoillie (Opel Kadett) tikte als vierde aan.