Lebad is hofleverancier voor IPJO

We herkennen v.l.n.r. Auke Degezelle, Mila Buyck, Jonah Buyck, Game Soumpholphakdy en Xander De Troyer. (Foto KDS)
Redactie KW

Op 19 en 20 mei vindt in Herentals de IPJO plaats, dat is de InterProvinciale JeugdOntmoeting en meteen ook het grootste jeugdtornooi voor teams in Vlaanderen. Lebad levert zes spelers af.

De vier beste jongens en vier beste meisjes uit elke Vlaamse provincie in de leeftijdscategorieën U11, U13, U15 en U17 nemen het in die IPJO tegen elkaar op. “De spelertjes worden constant gevolgd”, legt coach Jeroen Catry uit. “Zo worden de besten in elke categorie uitgenodigd om aan de provinciale trainingen deel te nemen. Wekelijks wordt er getraind in Meulebeke. Voor de U17 wordt daar tegenwoordig zelfs al een hele dag voor uitgetrokken. Uiteindelijk worden de beste vier en twee reserves uit elke categorie aangeduid voor de IPJO. Het is voor die jonge gastjes uiteraard een hele eer om er bij te mogen zijn.”

Blijven slapen

Mila en Jonah Buyck, beiden U13, maken er straks een familieonderonsje van. Mila is de jongste van het gezelschap: “Ik volgde enkele jaren geleden mijn broer naar het badminton en nu mag ik al voor de tweede opeenvolgende keer deelnemen aan de IPJO. We blijven daar slapen, maar onze ouders komen kijken”, glundert ze. Jonah is er straks voor de derde keer op rij bij en vindt het superleuk dat hij er met zijn zus naar toe kan.

Game Soumpholphakdy (U15) volgde zijn papa al sinds zijn zevende naar de sportzaal. Hij presteert het om maar liefst voor het vierde jaar op rij West-Vlaanderen te mogen vertegenwoordigen. “Je ziet ieder jaar veel dezelfde gezichten en dat smeedt een band. Ik hield er zo al heel wat vrienden aan over. Ook van andere provincies trouwens. Maar als je ze kan verslaan, is het nog leuker”, lacht Game.

Auke Degezelle (U15) volgt al drie jaar de provinciale trainingen. Ze mag voor de eerste keer naar het tornooi. “Ik heb het ongeluk dat er in mijn categorie twee West-Vlaamse meisjes zitten die absolute top zijn. Als je weet dat ze aan de topsportschool studeren, dan zegt dat genoeg”, verdedigt Auke zich.

Clubgevoel

Xander De Troyer (U17): “Twee weken geleden kwam het verlossende bericht. Het is immers steeds spannend afwachten tot je weet of je er al dan niet bij bent. Het is mijn derde deelname in vier jaar. Het feit dat we met zes afzakken naar Herentals doet toch iets met het clubgevoel en betekent tevens dat Lebad goed bezig is“, vervolledigt Xander.

Siebelijn De Sutter (U17) maakt de selectie compleet. Zij haalde het topsportstatuut en studeert aan de topsportschool in Antwerpen. Siebelijn is bovendien, net als Mila bij de U13, eerstejaars wat de selectie van beide meisjes des te straffer maakt.

Openingsceremonie

Tegen elke provincie worden in elke categorie telkens zeven wedstrijden gespeeld, gespreid over vijf disciplines: heren enkel en dubbel, dames enkel en dubbel, en gemengd dubbel. In het heren enkel en dames enkel zijn er telkens twee confrontaties. Wie het meest aantal leeftijdscategorieën wint, wint de onderlinge ontmoeting. Op het einde van de tweedaagse wordt een rangschikking opgemaakt volgens het aantal gewonnen ontmoetingen. Benieuwd of Lebad onze provincie voor het tweede jaar op rij aan de overwinning kan helpen. (DVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.