https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laurens Deboeuf neemt dit weekend deel aan eerste Iron Man triatlon: “Ik ga kippenvel krijgen als ik over de meet kom en mijn naam hoor”

Laurens Deboeuf wordt uitgewuifd bij Kotee. Hij staat tussen Wesley Serpieters, Bouchra Azami Idrissi en Bart Wenes. (SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Laurens Deboeuf (38) neemt dit weekend deel aan zijn eerste Iron Man triatlon, in het Zwitserse Thun. Samen met vier andere leden van de Roeselaarse triatlonclub gaat hij deze sportieve uitdaging aan. “Mocht ik het halen, dan krijg ik zeker kippenvel.”

Laurens Deboeuf (38) is getrouwd met Joyce Vansteenkiste. Ze wonen met zoon Robin (10) en dochter Jade (7) in Rumbeke. Beroepshalve is Laurens adjunct-directeur in de thuiszorgorganisatie Kotee en verantwoordelijke voor de warme maaltijden aan huis.

Hij is op donderdag 2 september naar Zwitserland vertrokken voor zijn eerste Iron Man triatlon. In Thun staan 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon van 42,2 kilometer op het programma.

Bekkenbreuk

“Ik ben altijd wel sportief geweest”, zegt Laurens. “Vroeger heb ik basketbal gespeeld en op een bepaald ogenblik kreeg ik de smaak te pakken van het fietsen. Ik heb ook enkele wedstrijden met wielertoeristenclubs en nevenbonden gereden. Na een zware val met een bekkenbreuk tot gevolg, heb ik beslist om niet langer aan wedstrijden deel te nemen. Ik heb dan nog gefietst met enkele vrienden, maar eigenlijk was ik opnieuw op zoek naar een competitieve uitdaging. En die heb ik gevonden in de triatlon.”

“Ik keek al lange tijd op naar triatleten en besloot me daar ook aan te wagen. Ik had één probleem: ik kon geen vrije slag zwemmen. Doordat er nergens een plaatsje vrij was om die slag te leren, heb ik die dan maar zelf geleerd via Youtube-filmpjes. Toen ik dat voor het eerst probeerde, ben ik bijna verdronken (lacht).”

Ik probeerde vrije slag te leren door naar filmpjes op YouTube te kijken. Ik ben bijna verdronken

“Vijf jaar geleden werd ik lid van de Roeselaarse triatlonclub TTR, en Goewaert Oplinus schaafde mijn vrije slag bij. En gelukkig maar. Ik trainde veel en mijn eerste wedstrijden waren de 1/8ste triatlon in Roeselare en de kwarttriatlons van Ieper en Izegem. Dat smaakte natuurlijk naar meer. De club pikt om de twee jaar enkele triatlons uit waarbij leden de kans krijgen om daar naar toe te werken. Met Thijs Dekiere heb ik een coach die trainingsschema’s opmaakt, me begeleidt en altijd klaarstaat met advies. En met Dries Cauwelier heb ik een trainingsmaat waarmee ik duizenden kilometers heb getraind – echt niet normaal. En het toeval wil dat Dries een week na de Iron Man van Thun zal deelnemen aan de triatlon van Nice.”

“Normaal zou ik in de zomer van 2020 deelnemen aan de triatlon van Vichy of die van Thun. Ik had Thun gekozen, maar wegens corona ging die editie niet door. De triatlon werd dan verplaatst naar juni 2021, maar ook dat was nog te vroeg. Uiteindelijk werd het dus zondag 5 september 2021.”

Ontbijt om drie uur

“Dat wil natuurlijk ook zeggen dat ik dus al meer dan een jaar klaar ben voor die triatlon, dat mijn lichaam al die tijd onder spanning staat (lacht). Ik ben altijd blijven trainen, maar dat maakte ook dat ik gevoeliger was voor blessures. Mijn vrouw heeft ook cursussen gevolgd om de perfecte, uitgebalanceerde sportmaaltijden klaar te maken, ik werd onder handen genomen door een kinesist en werd al die tijd ook opgevolgd door mijn coach. Ik voelde me bijna een profsporter.”

“Donderdag zijn mijn vrouw en ik vertrokken naar Thun. De autorit duurt toch zo’n negen uur en ik wil rustig de tijd nemen om het parcours nog een beetje te verkennen, me in te schrijven en mijn voedingszakjes klaar te maken. Zondag zal ik om drie uur ‘s morgens opstaan om te eten, want om 06.50 uur vertrekken de eerste zwemmers al in de Thunersee, een gletsjermeer met een temperatuur van zeventien graden, voor 3,8 kilometer zwemmen. Dan volgt een fietsparcours van twee lussen van 90 kilometer die een hoogteverschil van 2.200 meter overbruggen, en dat zal zwaar worden. Afsluiten doen we met een marathon door de stad en de omgeving. Gelukkig is dat op een vlak parcours.”

Genieten

“Ik wil in de eerste plaats genieten van mijn eerste Iron Man. Vroeger keek ik altijd met veel bewondering naar atleten die dat tot een goed einde brachten, en het is eigenlijk onwezenlijk dat ik misschien ook tot die groep zal behoren. Ik weet alleszins dat ik kippenvel zal krijgen als ik over de meet kan komen en ik de omroeper zal horen zeggen ‘Laurens Deboeuf, you are an Iron Man’.”

Samen met Laurens Deboeuf komen ook de TTR-leden Lode Haeghebaert, Günther Vinckier, Bjorn Soenen en Hein Verhelst in Thun aan de start.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.