Lauren Vanlerberghe volgende week aan de slag op het WK voltige in Hongarije

Lauren Vanlerberghe kwalificeerde zich eind juli in Le Mans voor het WK. © gf
Stijn Moerman

Volgende week vindt van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus het wereldkampioenschap voltige plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Als enige Belgische neemt Lauren Vanlerberghe (24) uit Roeselare deel met haar paard Espri. De meervoudige Belgisch kampioene voltige wist zich eind vorige maand te kwalificeren tijdens de internationale meeting in het Franse Le Mans.

“Door corona had de federatie beslist dat het niet verplicht was om aan de selectiecriteria te voldoen om te kunnen deelnemen aan het WK. Veel wedstrijden waren er immers niet geweest. Maar in Le Mans is het mij gelukt om mij ‘officieel’ te kwalificeren en daarom heb ik beslist om toch deel te nemen aan het WK. Morgen vertrekt mijn paard Espri naar Hongarije, Konraad en ik reizen de zondag na.”

Mikken op top 15

Na enkele Europese kampioenschappen wordt het voor Lauren haar allereerste wereldkampioenschap. Bovendien is zij de enigste vertegenwoordigster voor België. “Door de beslissing van de federatie konden nog twee andere meisjes deelnemen, maar ze hebben beslist om het niet te doen. Het is uiteraard geen goedkope onderneming. Maar ik kijk er enorm naar uit. Na een nationale training in de wedstrijdring en de veterinaire paardenkeuring gaat het WK echt van start op donderdag, met de verplichte oefening. Op vrijdag volgt dan de wedstrijd met onze vrije oefening. De top 15 van de 47 deelnemers mag zich vervolgens opmaken voor de finale, met op zaterdag de technische test en op zondag de kuur. Ik hoop mij te kunnen plaatsen voor dat finaleweekend. Dan zou ik al heel tevreden zijn. Maar je moet ook wat geluk hebben, want die ene minuut in de ring beslist over alles.”

Deze deelname aan het WK kost handenvol geld. Wie Lauren wil steunen, kan terecht op https://bit.ly/3jYQEno. “Voltige blijft een kleine sport, waardoor we op weinig steun kunnen rekenen, in tegenstelling tot andere disciplines in de paardensport. Daarom lanceerde ik, net als veel voltigeurs, een oproep om ons te steunen. Iedere euro is welkom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.