Lara Vanneste is terug aan de slag in Ieper: “Rally bezorgt je kriebels in de buik”

Lara Vanneste heeft op haar 28ste al een indrukwekkend palmares als copilote. Nadat ze de laatste jaren vooral in het buitenland actief was, heeft ze dit seizoen opnieuw een BK-programma met Kevin Demaerschalk. In de Ypres Rally vertrekt het duo dit weekend vanuit een outsiderrol.

Foto Eric Flamand © Lara Vanneste

Voor Lara Vanneste begon het allemaal van kleinsaf aan, toen ze met haar vader ging supporteren voor Bernard Munster. Via Munster werd ze het rallywereldje ingeloodst en enkele weken na haar 18de verjaardag debuteerde ze als copilote van Melissa Debackere. Op haar 21ste had ze even een WK-zitje beet, maar een professionele carrière als copilote heeft ze ondertussen uit haar hoofd gezet. “Op jonge leeftijd heb ik enkele mooie kansen gekregen”, vertelt Lara, afkomstig uit Oekene. “Maar dan mis je misschien nog wat geloofwaardigheid en kan je als copiloot snel aan de kant worden geschoven, zoals toen met Kevin Abbring bij Volkswagen. Ik wou zeker ook mijn studies niet opgeven. In 2014 begon ik te werken, maar ik verkoos een vaste job en financiële stabiliteit. Ik wilde niet om het even wie navigeren om toch maar betaald te worden.”

Kieskeuriger geworden

Dat ze de laatste jaren vooral in het buitenland actief was is zeker geen bewuste keuze. “Ik heb nooit naar een zitje gezocht en werd altijd zelf benaderd. Dat ik veel talen spreek zal ook wel helpen, maar meestal speelt gewoon toeval mee. Zoals nu bij Kevin Demaerschalk, die ik al even ken en een nieuwe co zocht. Met ouder worden ben ik ook kieskeuriger geworden. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Een overvol programma is niet meer per se nodig en valt ook moeilijk te combineren met mijn job.”

Lara Vanneste is terug aan de slag in Ieper:

Nieuwe Citroën

“Rally is voor mij een passie, een manier om te voelen dat je leeft. Sommigen zoeken die beleving op Tomorrowland, ik rij rally’s. Het is zoals een trip naar Disneyland. Je zit op een grote rollercoaster, voelt kriebels in de buik en beleeft de meest extreme emoties. Als team ervaar je gelukkige momenten, maar soms ook grote ontgoocheling, zoals bij een opgave. En soms krijg je als vrouw al eens kritiek of commentaar, ja. In België wel nog meer dan in het buitenland. Hier is mentaliteit meer bekrompen, terwijl er in Frankrijk of Duitsland meer respect is. Maar ik kan iedereen nog altijd recht in de ogen kijken en heb ook heel wat goeie vrienden in het milieu, zoals Melissa Debackere en Veronique Hostens.”

“Sommigen zoeken die beleving op Tomorrowland, ik rij rally’s”

Lara gaat straks voor de vijfde keer van start in de Ypres Rally. Haar laatste deelname dateert al van 2013, toen ze tweede werd met Bryan Bouffier. “Ieper is altijd iets speciaals. Er is veel meer aandacht, maar ook wat extra druk. Het is wel leuk om nog eens in eigen streek te rijden omdat er telkens veel familie en vrienden aanwezig zijn. Ik geniet van hun enthousiasme. Op sportief vlak hoop ik vooral op een probleemloze wedstrijd. We rijden met een nieuwe Citroën C3 R5 die pas op het laatste moment klaar zal zijn. Van bij de start kunnen we hopelijk aansluiten bij de top acht en daarna misschien stelselmatig opschuiven. Maar zoals altijd in Ieper komt het erop aan niet lek te rijden en geen fouten te maken.”

(Jeroen D’hulster)

Bio Lara Vanneste

Geboren op 5 maart 1990, opgegroeid in Oekene.

Woont met haar vriend in Diekirch, Groothertogdom Luxemburg.

Diploma vertaler-tolk Frans/Spaans, spreekt zes talen

Werkt als sales manager bij FleetBack, eigendom van rallypiloot Jourdan Serderidis

Naast rally gaat haar vrije tijd vooral naar sport en vrienden.

Reed sinds 2008 meer dan 100 wedstrijden met o.a. Freddy Loix, Bryan Bouffier, Craig Breen, Kevin Abbring, Vincent Verschueren, Christan Riedemann, Dominique Bruyneel, Guillaume Dilley,…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.