Lange afstanden zwemmen in Brugse binnenstad

© ACR
Redactie KW

De Brugse IJsberenkring (BYK) organiseerde zaterdag in en rond de Lange Rei de traditionele Brugse Zwemdoortocht met als nieuwigheid een wedstrijd van 3 en 5 kilometer.

De Brugse Zwemdoortocht was als een manche aan het criterium open water 1.000 meter gekoppeld. De deelnemers hun punten zijn tevens geldig voor het Belgisch kampioenschap. De Brugse IJsberenkring zag dit jaar een opportuniteit en organiseerde een eerste keer ook een wedstrijd van 3 en 5 kilometer.

Zondag is er in Zwevegem door Gold Swimming Team de laatste manche van het criterium, want de organisatie of de 20ste editie van de openwater zwemwedstrijd in Geel op zondag 8 september is geannuleerd wegens blauwalgen in het kanaal Herentals-Bocholt.

In Brugge werd er zaterdag in de Lange rei tussen de Gistfabriek en de Carmersbrug bij mooi zomerweer en een watertemperatuur van 20, 21 graden wel gezwommen. De deelnemers in diverse leeftijdscategorieën deden in de voormiddag naar gelang de afstand drie of vijf keer het traject. Meteen goed voor het provinciaal kampioenschap. “We zijn zeer tevreden van onze organisatie met 200 competitiezwemmers en 150 recreatieve zwemmers. De 5.000 meter en 3.000 meter waren top en we kregen veel lof van de officiëlen en zwemmers. Vooral hoe wij het parcours gebouwd hadden om deze beide afstanden te kunnen zwemmen op een traject van 1.000 meter in de historische binnenstad van Brugge”, stelt secretaris Franky Moelaert van BYK en tevens voorzitter van de Brugse sportraad.

Peter Holvoet en Marika Denoyel werden binnen de organiserende club provinciaal kampioen op de lange afstand van 3.000 meter. De 5 km vrije slag werd in Brugge gewonnen door Ben Rutten (OZEKA) in 1:04’08” voor Jens Bellens (SHARK) in 1:04’21”. Jonas Devos (Izegemse Krekelzwemmers) werd derde voor Gert Clijmans (KST) en Brian Ryckeman, tweevoudig deelnemer aan de Olympische spelen, die om zijn licentie te behalen lid werd van BZK. Hij nam puur om het plezier en om wat in beweging te blijven aan de wedstrijd deel.

Bij de dames ging de winst op de 5 km naar Stephanie Vaernewyck (MEGA) in 1:11’09” voor Jana Feys (IKZ) in 1:13’34” en Clara Van Roeyen (GBZ) in 1:14’09”. Op de 3 km schoolslag ging de winst naar Xander Provoost (IKZ) in 56’21”. Gaelle Cornet (CDC) won bij de dames (56’40”). In 3 km vrije slag ging de zege in de open categorie naar Wout Vansimaeys (IKZ) in 40’46” en Magdalena Dubreucq (CCM) in 47’26”.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier