Ladies West, de eerste vrouwelijke waterpoloclub in West-Vlaanderen

De dames van waterpoloploeg Ladies West met bovenaan v.l.n.r.: Nathalie De Groot, Melissa Moerman, Carmen Moerman, An D'huyvetter, Marlies Deketele en Astrid Marmenout en onderaan v.l.n.r. Noore Boone, Sarah Beulque, Elise Martel en Isis Vandenabeele. Helemaal achteraan zien we trainer Marc Deketele. (foto MV)
Redactie KW

Ladies West is sinds enkele maanden een nieuwe waterpoloploeg in de damesafdeling en bestaat uit zowel Waregemse als Blankenbergse meisjes. Het initiatief voor deze gemengde ploeg komt van Marc Deketele, die voorzitter is van de Waregemse waterpoloclub. “We zijn er trots op dat we de enige en de eerste West-Vlaamse vrouwelijke waterpoloclub zijn”, zegt kapitein Sarah Beulque (28).

“Het was altijd al een droom van Marc Deketele, die ook onze trainer is, om een damesploeg samen te stellen”, vertelt Sarah Beulque die intussen al 16 jaar aan waterpolo doet. “Doordat zowel Waregem als Blankenberge over te weinig speelsters beschikten, respectievelijk tien en vijf, was het een goed idee om samen te smelten. Op korte tijd moest er weliswaar veel geregeld worden, maar dat is allemaal gelukt.”

Er wordt twee à drie keer per week getraind in Waregem met de Waregemse meisjes. “Eén keer per maand proberen we gezamenlijk met de speelsters van Blankenberge een training daar af te werken. We draaien meteen mee op een hoog niveau want er is slechts één damespoule die bestaat uit acht ploegen. Het is jammer dat ploegen zoals La Louvière gestopt zijn. De reden dat ze afhaakten, komt door het grote niveauverschil. Het is niet leuk om meermaals zware nederlagen te lijden. Wij kregen al meer dan dertig tegendoelpunten”, legt de Waregemse uit.

“Het zou een goede zaak zijn mochten er ploegen bijkomen. Op die manier zou de damesafdeling dan in twee niveaus ingedeeld kunnen worden. Als onze fusieploeg uit meer speelsters zou bestaan, is er eveneens een splitsing mogelijk. Maar dat is momenteel niet aan de orde. Dames van welke leeftijd ook en bij wie het kriebelt om waterpolo in competitieverband te spelen, zijn zeker altijd welkom”, klinkt het bij Sarah Beulque.

jeugdig talent

“Onze kern bestaat momenteel voor één derde uit min-16-jarigen die bijgevolg meteen voor de leeuwen worden gegooid. Onze keepster bijvoorbeeld is nog maar 14 jaar. Met onze mix van talentvolle jonkies en meer ervaren speelsters hopen we niet als laatste te eindigen in ons debuutjaar. In de heenronde hebben we één overwinning kunnen behalen in en tegen hekkensluiter Aalst met 8-10. Pas in de laatste minuut werd de match beslist. Momenteel staan we net voor hen op een zevende plaats.”

Het zou een goede zaak zijn mochten er ploegen bijkomen (Sarah Beulque)


Op 13 december nemen de Ladies West het opnieuw op tegen Aalst in het kader van de Beker van België. “De wedstrijd vindt plaats in Blankenberge waar we in zoutwater spelen. Een voordeel voor ons. Hopelijk trekken we opnieuw aan het langste eind”, blikt de sectormanager in isolatiemateriaal al even vooruit.

“Volgende week begint de terugronde om daarna de play-offs te spelen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we hopen dat onze prestaties in stijgende lijn gaan. We willen een goede basis leggen voor de komende jaren”, rondt Sarah Beulque af.