Kuurnse Sportvrouw van het Jaar Oshin Derieuw droomt weer van Olympische Spelen

Oshin Derieuw kan rekenen op de hulp van revalidatie-communicatiecoach Vincent Callewaert. © (foto BRU)
Redactie KW

Een operatieve ingreep aan de knie in februari zorgde ervoor dat Oshin Derieuw (33) haar droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio mocht opbergen. Nu deze door het coronavirus met een jaar worden uitgesteld, ziet ze opnieuw mogelijkheden om haar deelname te verzekeren.

“Toen ik vernam dat er een operatie nodig was om de knieblessure die ik had opgelopen te herstellen, vreesde ik meteen dat ik de handdoek in de ring zou moeten gooien voor mijn olympische droom”, opent Oshin Derieuw. Die operatie stond gepland op 27 februari, het volgende kwalificatietornooi voor de Olympische Spelen in Parijs op 13 mei. “Dat was mijn enige kans om nog te proberen een ticket voor de Olympische Spelen af te dwingen. Dit gaf mij dus welgeteld 77 dagen om terug fit te zijn”, verduidelijkt Oshin.

Gezondheid gaat voor

Uiteindelijk bleek de periode te krap en postte Oshin Derieuw op Facebook dat ze haar gezondheid en lichaam te veel respecteerde om het kapot te laten gaan. Maar toen de beslissing viel dat zowel de Olympische Spelen als de kwalificaties uitgesteld werden naar 2021 door het coronavirus, viel meteen een immense druk van de schouders van Oshin en kon ze opnieuw beginnen dromen van een deelname.

Door het verplaatsen van de Olympische Spelen krijg ik nu voldoende tijd om helemaal te herstellen“, zegt Oshin Derieuw. “Daarnaast was het voor mij ook belangrijk dat Vincent Callewaert me kon blijven behandelen. Het is namelijk zo dat kinesisten mochten kiezen: ofwel volledig sluiten, ofwel beschikbaar blijven voor wie behandeling essentieel is. Squadt opteerde ervoor om de mensen, onder wie ik, die echt revalidatie nodig hadden, te blijven opvolgen. Voor mij was de continuïteit van mijn revalidatie noodzakelijk om de knie opnieuw volledig te kunnen mobiliseren en te gebruiken”, legt de bokskampioene uit.

Anders trainen

“De revalidatie verloopt goed en ondertussen kreeg ik oefeningen mee om mijn upperbody and core te onderhouden en te verbeteren. Als atleet is het immers belangrijk om in periodes zoals deze je te focussen op andere manieren van training. Zaken waar je in het seizoen minder tijd voor hebt, kunnen nu versterkt worden. Van je zwaktes je sterktes maken. Ik leer op mentaal vlak veel in deze periode, dankzij Vincent. Eerlijk? Zonder hem stond ik nu nog niet zover en had ik misschien de moed wat meer laten zakken.”

Geduld

Ondertussen ligt Oshins knieoperatie al acht weken achter de rug. De Kuurnse Sportvrouw van het Jaar kan haar knie al opnieuw wat meer belasten en wandelen zonder krukken. Ook fietsen op haar spinningfiets begint al aardig te lukken. Beetje bij beetje worden ook haar oefeningen aangepast om uiteindelijk de knie en haar rechterbeen terug te brengen in zijn normale, of zelfs sterkere staat.

Met deze positieve vooruitgang kijk de bokskampioene alvast hard uit naar wanneer ze opnieuw mag beginnen lopen en dan uiteraard ook terug mag gaan boksen. Maar geduld zal hierbij een grote rol spelen. Zo ziet Oshin haar droom voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio stukje bij beetje opnieuw groeien. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier