Kurt Vallé mikt in Eindhoven op tijd onder 2u40′

Tom Vandenbussche

Kurt Vallé (38) verschijnt zondag met uitgesproken ambities aan de start van het Belgisch kampioenschap marathon in Eindhoven. De Moorselenaar mikt op een tijd onder 2u.40′. Zijn persoonlijk record, exact een jaar geleden neergezet in datzelfde Eindhoven, bedraagt 2u.43’35”. “Ik hoop dat ik in een goed groepje kan geraken”, geeft de atleet van AVR aan.

Kurt Vallé, die opgroeide in Ronse maar al 20 jaar in Moorsele woont, ontdekte in september 2011 de loopmicrobe. “Op dat moment woog ik 93 kg. Vroeger speelde ik voetbal, maar daarna deed ik tien jaar lang niets. Ik begon met een start to run-programma, was na amper drie maanden al 20 kg kwijt en haalde toen ongeveer een gemiddelde van twaalf kilometer per uur. Mijn eerste wedstrijd, drie maanden na mijn eerste training, was de Kerstcorrida van Deerlijk. Ik weet zelfs nog altijd mijn eindtijd uit mijn hoofd: 1u.15′ op de 15km.”

Eerste marathon in 2012

Vallé, die tegenwoordig nog 58 kg weegt, liep nog eens vier maanden later zijn eerste marathon in Rotterdam. “Met een goed gevoel finishte ik in 3u.17′. Ik had de smaak te pakken en nam vanaf toen aan twee of zelfs drie marathons per jaar deel. Mijn doel was om telkens sneller dan de vorige keer te lopen. In 2014 ging ik, opnieuw in Rotterdam, voor de eerste keer onder de grens van drie uur.”

Toen ik 2011 begon te lopen, woog ik 93 kg. Maar na drie maanden was ik al 20 kg kwijt

Exact een jaar geleden zette de intussen 38-jarige Moorselenaar opnieuw een persoonlijk record neer: 2u.43’35” in hetzelfde Eindhoven. Het leverde hem zilver op het Belgisch kampioenschap bij de masters tussen 35 en 39 jaar op. “Sinds 2015 ben ik aangesloten bij de Roeselaarse atletiekclub AVR en train ik gerichter. Het is nu al het vierde jaar dat Willy Ligneel, zelf een gewezen marathonloper (met een pr van 2u.21’45”, red.), mijn schema’s opstelt. Elke dinsdag- en soms ook donderdagavond trainen we met een groep atleten op de piste in Roeselare. Dankzij die sessies heb ik mezelf sinds 2017 serieus zien evolueren. Mijn snelheid is door het vele pistewerk een stuk de hoogte ingegaan.”

Persoonlijke records

Dit jaar liep Vallé, die getrouwd is met Malaika Ongena en met Jason en Amber twee kinderen heeft, nog geen marathon voor eigen rekening. “Ik liep wel als pacer in Rotterdam, maar focuste me op de kortere afstanden. Het leuke is dat ik ook daarin mijn plan trek. Zo kon ik de voorbije maanden een persoonlijk record neerzetten op de halve marathon, de Ten Miles, de 10.000 meter, de 5.000 meter en de 3.000 meter.”

Ik verkies een goeie tijd boven een medaille, maar wie weet brengt het ene wel het andere met zich mee

In Eindhoven wil Vallé, beroepsmatig aan de slag als teamverantwoordelijke bij heftruckbedrijf TVH, nu ook zijn pr op de marathon scherper stellen. Een tijd onder 2u.40′ is de ambitie. “Ik wil mijn wedstrijd zo regelmatig mogelijk indelen en halfweg doorkomen in 1u.19’30” of 1u.19’45”. Ik hoop dat ik in een goed groepje kan geraken. Normaal moet dat wel lukken, want er zijn in mijn leeftijdscategorie voor het BK meerdere atleten met hetzelfde doel, zoals Filiep Vanhonacker, Gunter D’Hondt en Bart Verbeke. Ik verkies een goeie tijd boven een medaille, maar wie weet brengt het ene wel het andere met zich mee. Eindhoven wordt al mijn 20ste marathon. In de toekomst wil ik op dit elan voortgaan en aftasten waar mijn limieten liggen”, besluit Kurt Vallé, die zijn familie wil bedanken. “Zonder hun steun zou ik nooit deze prestaties kunnen neerzetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.