KRNS Oostende en KR Brugge opnieuw aan het feest op BK roeien

© foto KRNS
Redactie KW

Beide West-Vlaamse roeiverenigingen zorgden net als zaterdag ook op zondag voor goud en enkele ereplaatsen.

Domein Hazewinkel van Sport Vlaanderen in Willebroek vormde zondag opnieuw het decor voor de tweede dag van het Belgisch kampioenschap lange boten. KRNS Oostende was zaterdag reeds goed voor drie nationale titels : in een lichte dubbel twee en in acht met stuurman bij de junioren dames en in lichte dubbel vier bij de mannen.

Daar kwamen zondag nog eens drie Belgische titels bij. De vier zonder bij de dames met Rania Nagels, Erin Neus, Astrid Van Roy en Marit Jansen won hun race, net als de dubbel vier bij de dames, met Nathanja Knockaert, Nina-Maria Colpaert, Luca Colpaert en Heike Lambregt.

De derde titel was voor Europees kampioen Marlon Colpaert in een lichte dubbeltwee met Thijs Nieuwenhuyse. Zilver ging naar de dubbel vier bij de dames junior en de heren. Eline Van Loke en Ilse Vandenhouweele moesten tevreden zijn met een derde plaats in dubbel twee, net als de dubbel vier bij de junioren heren.

Titel bij junior heren

De Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) kon zaterdag reeds de titel bemachtigen bij de junior heren in een acht met stuurman. Zondag kwam daar nog eens goud bij in een vier zonder bij de junior heren. Opvallend was dat de tweede in die race tevens een viertal van de KRB was.

KRNS Oostende en KR Brugge opnieuw aan het feest op BK roeien

Rowan Leys, Cedric Desrumaux, Lucas Karambizi en Arnout Pottie finishten als eerste in 6:39’65” en waren dus sneller dan hun clubgenoten Arnaud De Cock, Senne Stieners, Lukas De Baene en August Vermeire. De vier kampioenen werden nadien nog eens tweede in de A-finale van de druk bezette dubbel vier bij de junioren.

De acht met stuurman van de KRB bij de senioren was goed voor brons na twee Gentse boten. Arthur Van Welden en Sander De Witte behaalden een derde plaats in dubbel twee, Bram Van Acker en Brent Van Acker roeiden naar zilver in een lichte dubbel twee. Een tweede plaats was er voor KR Brugge in vier zonder en in dubbel vier.

Oud baanrecord verbroken

In Hazewinkel werden tevens wedstrijden voor jongere roeiers georganiseerd. Bij de Juniores C en D namen Tiboud Manhaeghe en Pepijn Van Canneyt van de KR Brugge deel in 2xJM12. Zij wonnen hun race van 500 meter in 1:48’20” en verbraken hiermee een oud baanrecord met 7’30”. De voorbije twaalf jaar deed niemand beter op dit water, in die leeftijd en categorie. Een zeer knappe prestatie van de twee Bruggelingen.

Lucas Karambizi (KR Brugge) en Astrid Van Roy (KRNS Oostende) zullen volgend weekend ons land vertegenwoordigen binnen een Belgisch team dat zal deelnemen aan de European Rowing Coastel Challenge in Italië. Een evenement gepromoot door de Europese roeifederatie en opgemerkt door de Vlaamse Roeiliga, van woensdag 21 tot en met zondag 25 oktober voor de kust van Toscane, in Marina Di Castagneto in de provincie Livorno.

De Internationale Roeifederatie stelt overigens voor om het coastel rowing toe te voegen aan het sportprogramma voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De Vlaamse Roeiliga wil de sport daarom promoten en onder de aandacht van de roeiers brengen door ze naar diverse tornooien te sturen.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier