Kris Princen en Bram Eelbode winnen Rally van Haspengouw

Kris Princen met West-Vlaamse co-piloot Bram Eelbode heeft de rally van Haspengouw gewonnen. © foto DM
Redactie KW

Kris Princen en Beernemnaar Bram Eelbode hebben in Landen de openingsmanche van het BK rally gewonnen. Met hun Skoda Fabia R5 hadden ze slechts één seconde voorsprong op het duo Verschueren-Hostens.

De Rally van Haspengouw kondigde zich aan als een driestrijd tussen Kris Princen, Vincent Verschueren en Cédric Cherain. De Skoda-rijders maakten er samen met een verrassende Ghislain de Mévius (Peugeot 208 T16 R5) meteen een spannend kijkstuk van. Nadat Cherain in de vierde proef van de baan dook, wist Verschueren in de tweede ronde een kloofje te slaan op Princen. Een straftijd van dertig seconden omwille van het afsnijden van een haarspeld deed de voorsprong van Verschueren echter volledig teniet. Het duel leek dan ook te herdoen in de slotronde. Na een bloedstollende finale ging de zege, met een bonus van slechts een luttele seconde, naar thuisrijder Princen.

“Ik heb alles gegeven op de laatste proef om te winnen. Maar, ik wil de verdienste en de geweldige prestatie van Vincent benadrukken. De tijden die hij reed in de tweede ronde kon ik niet evenaren. Het seizoen begint goed. Afspraak in Spa voor het vervolg”, aldus Princen, die sinds dit seizoen opnieuw samenwerkt met copiloot Bram Eelbode. Voor de Limburger was het al de vierde zege in ‘zijn’ Rally van Haspengouw.

Revanche

In het kamp van Verschueren en zijn Kortrijkse copilote Veronique Hostens heerste ontgoocheling. “Die sanctie is heel zuur”, vertelde de regerende Belgisch kampioen. “Ik vind de straf veel te zwaar voor de fout die ik maakte. Op de laatste proef heb ik het beste van mezelf gegeven, maar dat was niet genoeg. Ik zal mijn revanche wel nemen.” De Mévius finishte als derde op 35″ van de winnaar, voor een wederoptredende Marc Timmers (Subaru Impreza WRC) en thuisrijder Steve Matterne (Skoda Fabia R5).

De eerste West-Vlaamse piloot aan de finish werd Kortrijkzaan Robin Maes (Skoda Fabia R5). De kampioen bij de Historics sloot zijn debuut met een R5-wagen als achtste af. De BK-campagne van Steven Dolfen (Citroën DS3 R5) ging minder goed van start. Na een bemoedigend begin maakte de Zonnebekenaar op de vierde proef een zware sortie. Ook Bruno Parmentier (Ford Fiesta R5) haalde het einde niet.

Lietaer gediskwalificeerd

Bij de Historics stond aanvankelijk geen maat op Paul Lietaer. De Heestertnaar verzamelde snel een comfortabele voorsprong en leek op weg naar een ruime overwinning, tot hij na de laatste proef uit koers werd gehaald. Lietaer sneed tot twee keer toe dezelfde bocht af en dat kostte hem de overwinning en een twaalfde plaats algemeen. De zege ging uiteindelijk naar Glenn Janssens (Porsche 911) voor Frank Baert (Ford Sierra Cosworth) en Patrick Mylleville (Porsche 911). In de M-Cup reed Jens Maes (BMW 130i) naar een vierde plaats, terwijl Oostrozebekenaar Kurt Braekevelt (BMW 1M) in de slotronde nog van de baan ging.

De Criterium-nevenwedstrijd werd gewonnen door Philip Lommers (BMW M3). Avelgemnaar en regerend Criterium-kampioen Stefaan T’Joens (Renault Mégane RS) werd vierde, Chris Dobbelaere (Opel Kadett) finishte als zesde.

(JDH – foto DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier