Kris Coddens wint allereerste EK cross duatlon in Spanje

Een uitstekende prestatie van de du- en triatleet uit Torhout.

Voor een keer startte de 34-jarige Torhoutenaar niet in een triatlonwedstrijd, maar van die beslissing zal hij zeker geen spijt hebben.

Vorig jaar won Kris Coddens in Sardinië het EK cross triatlon, de discipline waarin hij het vaakst aan de slag is. Dit seizoen kon hij op de grote kampioenschappen geen medaille grijpen, maar hij won wel als eerste Belg ooit een wedstrijd in het Xterra-circuit en voegde daar zelfs nog een tweede internationale zege aan toe.

Als extraatje besloot Coddens, die voor zijn carrière als triatleet al duatlons deed en sowieso het zwemmen als zijn zwakste onderdeel ziet, afgelopen zaterdag nog deel te nemen aan het EK cross duatlon. Dat werd voor de allereerste keer georganiseerd en vond plaats in het Spaanse Castro Urdiales.

Coddens kreeg vooral veel concurrentie van de Spaanse duatleten, die voor eigen volk wilden scoren. De Torhoutenaar toonde zich echter de sterkste loper van het deelnemersveld en haalde het in 1u.34’18”, waarmee hij 13 seconden sneller was dan zijn belager Julen Larrucea Loroño. Jesus De La Morena Enriquez mocht als derde op het podium en finishte 27 seconden na Coddens. In totaal haalden zeven Spanjaarden de top tien, landgenoot Seppe Odeyn werd vijfde.