Kortrijkse Biljartclub haalt wereldtopper in huis

Het Kortrijkse team met v.l.n.r. Dave Christiani, Ronny Brants, Martin Ravestyn, en Frédéric Beghin. (Foto JDH)
Redactie KW

De Koninklijke Kortrijkse Biljartclub zag deze zomer sterkhouder Richard Bitalis vertrekken. Maar niet getreurd, met de Nederlander Dave Christiani (38) trok het een andere topspeler aan. “Dave kan in het driebanden tegen alle wereldtoppers winnen”, stelt kapitein Martin Ravestyn.

Wie Dave niet kent, neemt best eens een kijkje op zijn website. Zijn palmares liegt er niet om: de 38-jarige Nederlander is een topper van formaat. Zo won hij al 16 nationale en 5 Europese titels en eindigde hij in 2000 op het WK op een derde plaats in de vijfkamp. Dit seizoen kan je hem in Kortrijk aan het werk zien. Daar speelt hij samen met ploegmaats Ronny Brants, Martin Ravestyn en Frédéric Beghin zijn thuismatchen in De Mambo.

Maar Kortrijk ligt voor een Nederlander niet meteen bij de deur. “Ik ben voor elke thuiswedstrijd ongeveer 3 uur op de baan“, lacht Dave. “Dat is lang, maar het hoort erbij. Voor verplaatsingen spelen we vaak in de buurt van Antwerpen. Dat is zeker doenbaar. De Mambo is ook geen onbekend terrein voor mij. Met mijn vorige clubs kwam ik er al vaak op bezoek en daar keek ik altijd naar uit. Er hangt hier een leuke sfeer, de biljarttafels liggen er uitstekend bij en elke match komen er heel wat toeschouwers opdagen. Dat is uniek in de kleine biljartwereld.”

Geschoold door de besten

Kapitein Martin Ravestyn hoort het zijn ploegmaat graag zeggen. Hij beseft goed dat de club met Dave een wereldtopper binnenhaalde. “Hij behoort met zijn kwaliteiten tot de top 50 van de wereld. Alles wat hij doet, is perfect. Van zijn touch tot de hoogte waarop hij elke bal speelt. Hij werd als jonge knaap geschoold door de allerbesten. We kunnen dus nog veel van hem leren.”

Dave zelf hoopt in de driebandcompetitie op een rustig seizoen met Kortrijkse BC, dat zich vorig seizoen als nieuwkomer in de reeks nipt kon handhaven. “Het behoud is ook dit seizoen het primaire doel, maar ik denk dat een plaats in de middenmoot ook haalbaar moet zijn. We zijn een ervaren ploeg met veel kwaliteiten. Vooral voor eigen publiek willen we sterk presteren. Doordat ik kopman ben, zal ik vaak tegen wereldtoppers spelen. Maar dat ben ik ondertussen al gewoon”, besluit Dave Christiani. (JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier