Koninklijke Roeivereniging Brugge zet in op de jeugd

Tiboud Manhaeghe en Pepijn Van Canneyt (KR Brugge) verpulverden het baanrecord. © ACR
Redactie KW

Op de voorbije nationale roeikampioenschappen in Hazewinkel waren de meeste titels voor Gentse RS en KRNS Oostende. Zij beschikken over een goede jeugdwerking. Ondertussen is KR Brugge met een inhaalbeweging bezig.

Gentse RS roeide bij de grote boottypes tien nationale titels bijeen, KRNS Oostende was goed voor zes titels, KR Brugge won twee keer goud. “Doorgaans zijn dit een soort golfbewegingen. Jarenlang heeft Sport Gent de meeste titels gegrepen, in die stad is het nu de GRS. Dat heeft in de eerste plaats te maken met voldoende trainende, roeiende leden”, vindt Hubert De Witte als voorzitter van de Koninklijke Roeivereniging Brugge en tevens voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

“Hoe groter de vijver waaruit je kan vissen, hoe beter je de beste ploegen of boten kunt samenstellen. En dat wisselt met de jaren. In Oostende is er niet alleen een bijzondere goede jeugdwerking, maar ook bij de Gentse Roei en Sportvereniging. Maar ik denk dat KR Brugge ondertussen met een inhaalbeweging bezig is. We zitten tot veertienjarigen met een zeer grote groep, met goede roeiers die op hun leeftijd reeds in de prijzen vallen. Dat belooft als zij eenmaal bij de Junioren B en A komen.”

Gouden medailles

Bij de Brugse roeivereniging, die ondertussen meer dan 150 jaar bestaat, was er op het BK een gouden medaille bij de junioren in een acht en in een vier zonder. “Dat is het gevolg van een project dat reeds een paar jaar loopt, waarbij er vrij intens met die grote groep junioren wordt gewerkt”, weet de voorzitter. “Er zijn trainers die zich enorm inzetten om die groep te begeleiden en om tot dat resultaat te komen, zoals Piet Graus en Thierry Daenekindt, geassisteerd door andere trainers en begeleiders.”

Vanuit de Vlaamse Roeiliga wordt het opleiden van coaches zoveel als mogelijk gestimuleerd. Zo is er is net een cursus trainer B achter de rug en bij de KR Brugge is ondertussen op vraag van de vereniging zelf een nieuwe initiatorcursus gestart. “Dat is de eerste stap in de opleiding trainer. De komende jaren willen we ook naar een opleiding trainer A, of het hoogste niveau dat je als coach kunt bereiken”, aldus de voorzitter.

Baanrecord verbroken

In Hazewinkel werden tevens wedstrijden voor jonge roeiers georganiseerd. Bij de Juniores C en D namen Tiboud Manhaeghe uit Sint-Andries en Pepijn Van Canneyt uit Sint-Michiels van de KR Brugge deel in 2xJM12. Zij wonnen hun race van 500 meter in 1:48’20” en verbraken hiermee een oud baanrecord met 7’30”. De voorbije twaalf jaar deed niemand beter op dit water, in die leeftijd en categorie. Een zeer knappe prestatie van de twee jonge Bruggelingen. Het vorige record (1:55’50”) voor de twaalfjarigen stond in Willebroek op naam van Fons Artois en Thijs Nieuwenhuyse van de KRNSO.

Getraind door de opa’s

Tiboud begint aan zijn derde jaar met roeien, Pepijn aan zijn tweede en worden binnen de KRB getraind door hun beide fiere opa’s, Gilbert Zutterman en Johan Vandromme. De jonge roeiers zetten volgend jaar de stap naar een andere leeftijdscategorie. “Onze tegenstand wordt dan ouder en ook de afstand gaat van 500 naar 1.000 meter”, weet Tiboud. “We zijn daar nu reeds op aan het trainen.”

Tijdens hun race in Hazewinkel had het duo een lichte wind in de rug. Voordien in Gent roeiden ze ook al een baanrecord. “Onze techniek zit alvast goed en 1000 meter is meer op conditie en wat minder op kracht”, besluit Pepijn. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier