Koen Naert is weer de oude: “Nu focus op geboorte van dochtertje”

Koen Naert met zoontje Finn na zijn Europese titel in Berlijn in 2018.© BELGA
Koen Naert met zoontje Finn na zijn Europese titel in Berlijn in 2018.© BELGA
Tom Vandenbussche

En of hij terug van weggeweest is: Koen Naert (31) verbeterde afgelopen weekend in het Duitse Dresden zijn persoonlijk record op de halve marathon naar 1u01’38”. “Ik zit op schema voor Tokio, maar nu focus ik eerst op de geboorte van ons eerste dochtertje.”

Drie jaar geleden zette Naert op het WK halve marathon in Valencia een tijd van 1u01’43” neer. Enkele maanden later kroonde hij zich in Berlijn tot Europees kampioen op de marathon. “Maar Dresden schat ik een stuk hoger in, hoor”, benadrukt Naert. “In Valencia waren de weersomstandigheden veel beter, was het een veel sneller parcours en moest ik de wedstrijd met al die Afrikanen ondergaan. Nu moesten we lopen bij drie, vier graden en een snijdende wind. Bovendien heb ik zelf de wedstrijd gemaakt en dus vaak op kop gelopen. Ik wilde gewoon zo snel mogelijk lopen en werd liever vierde met een persoonlijk record dan winnen in een tijd die twee minuten trager was.”

Topvorm in Tokio

Ook Raymond Van Paemel, sinds jaar en dag Naerts trainer, is een tevreden man. “De bedoeling is dat Koen pas in Tokio op z’n best is, maar in Dresden heeft hij alvast bewezen dat hij weer de Koen van 2018 is. Of dit de beste Koen ooit is? Hij is op zijn best na een hoogtestage. Dat heeft hij nu niet gedaan. Maar om zijn allerbeste niveau te halen, moet hij alle trainingen van de voorbije maanden wel in de benen hebben.” Van Paemel en Naert legden de voorbije maanden hier en daar enkele nieuwe accenten. “Er zijn altijd details die erbij komen. Nieuwe dingen die je eens uitprobeert om te kijken of ze werken. Ik denk dan vooral aan voeding, kine en kracht. Op vlak van looptrainingen blijven de grote lijnen dezelfde. Als je een goed systeem hebt, moet je het niet veranderen.”

Koen Naert, hier in oktober 2019 op het podium na de halve marathon in Brussel met zoontje Finn, wordt voor de tweede keer papa.© BELGA
Koen Naert, hier in oktober 2019 op het podium na de halve marathon in Brussel met zoontje Finn, wordt voor de tweede keer papa.© BELGA

Deze week laste Naert een relatieve rustweek in. De focus ligt nu op de geboorte van zijn tweede kind, een dochtertje. Vrouwlief Elise is namelijk hoogzwanger. “We weten niet voor wanneer het zal zijn. Dat kan vandaag of binnen drie weken gebeuren. Daar moeten we flexibel in zijn. Sowieso hebben we nu een iets rustigere trainingsperiode ingelast, al heb ik er niet meteen nood aan. In januari deed ik het met mijn examens (Naert volgt een master in de gezondheidsbevordering in Gent, red.) al rustig aan. In juni volgen weer examens en zal ik ook iets minder trainen. In plaats van de gebruikelijke 180 kilometer per week zal ik dan eerder 120 tot 140 km lopen.” De planning voor na zijn examens ligt wel zo goed als vast. “Van half juni tot half juli trek ik op hoogtestage naar Kenia, waar ik de laatste trainingsweken in functie van de olympische marathon zal afwerken.”

Andere kerels

Een cruciale vraag: wat mogen we van Koen Naert in Tokio verwachten? Geen evidentie in een sport die door Afrikanen wordt beheerst. Ook Van Paemel wil er geen specifiek resultaat op vastplakken. “Mijn taak als trainer is om hem in topconditie aan de start te krijgen. Ik herinner me nog de ochtend van het EK in Berlijn, toen Koen wat nerveus was en me opbelde. Ik zei: de marathon is een eerlijke sport, de beste wint en meer kan je niet doen . Die dag was hij de beste. Maar op de Spelen doen er nog heel wat andere kerels mee. Afrikanen die een stuk sneller zijn. Anderzijds: het is een kampioenschap. Dan wordt er anders gelopen. En Koen is een goeie kampioenschapsloper. Afwachten, topsport is dansen op een slappe koord. Eerst in topconditie aan de start proberen te staan.” Toch nog één vraagje: wat als de coronamaatregelen plots heel streng worden? Naert: “Ik pas me aan alle mogelijke regels aan. De motivatie voor de Spelen is enorm. Als ik niet meer buiten mag trainen, werk ik desnoods al mijn sessies in de garage af.”