Koekelaarse Hemicuda Rally krijgt pak WK-rijders aan de start

Andy Lefevere, de winnaar van vorig jaar, is er ook opnieuw bij. © David Mares
Redactie KW

De Hemicuda Rally viert dit jaar zijn twintigste editie en dat wordt ongetwijfeld de meest bijzondere ooit. Als voorbereiding op de Ypres Rally komen WK-rijders Sébastien Ogier en Elfyn Evans proefdraaien in Koekelare, maar door de coronamaatregelen kan dat slechts voor een beperkt publiek.

Sinds de herstart van het rallyseizoen eind augustus moet elke wedstrijd aan een streng protocol voldoen. Ook het ‘rallyprotocol’ ontsnapte afgelopen vrijdag niet aan de strengere maatregelen. “Aanvankelijk dachten we buiten schot te blijven”, zegt organisator Jan Verschaeve van Autostal Hemicuda.

“Uiteindelijk is het protocol toch aangepast en moeten we van 400 naar 200 toeschouwers per zone. Ons systeem van 400 toeschouwers per proef, die vrij de keuze hadden over drie zones, moest dus op de schop. Bij het afhalen van het ticket zal iedereen nu een vaste zone voor de hele dag toegewezen krijgen. Een mondmasker is verplicht, het meenemen van drank en eten is verboden.”

Toppers

Ondanks de strenge maatregelen vlogen de 1.200 beschikbare tickets de deur uit, want de organisatie krijgt een pak WK-sterren over de vloer. Zo brengen zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier en WK-leider Elfyn Evans elk hun Toyota Yaris WRC aan de start met het oog op de Ypres Rally van volgende maand. Het duo komt niet zomaar wat testen in de marge, maar gaat effectief in koers de strijd met elkaar aan.

Alsof dat nog niet genoeg is, komen ook een resem toppers uit het WRC2-kampioenschap aan de start. De Fransmannen Nicolas Ciamin (Citroën C3 R5) en Adrien Fourmaux (Ford Fiesta R5) en Hyundai-rijders Ole Christian Veiby en Nikolay Gryazin zijn namen waarvan elke organisator enkel maar kan dromen. Veiby zagen we al in actie in Ieper, maar voor alle anderen wordt de Hemicuda Rally de eerste kennismaking met de typische West-Vlaamse wegen.

Mister Hemicuda

Toch zijn er ook enkele Belgen met podiumkansen. Grégoire Munster (Hyundai i20 R5), die zaterdag ook al de nieuwe South Belgian Rally in het BK rijdt en ritme zat heeft, zal zich ongetwijfeld willen tonen tegenover de WRC2-kleppers. Ook voormalig Belgisch kampioen Vincent Verschueren (VW Polo R5) komt in Koekelare aan de start met het oog op Ieper.

Bij de West-Vlamingen wordt het vooral uitkijken naar ‘Mister Hemicuda’ Andy Lefevere, die met zijn Porsche 997 GT3 een bondgenoot kan vinden in het voorspelde droge weer. De Stadenaar wordt een uitstekende referentie voor de andere Porschisten aan de start: Fredericq Delplace en Gunther Monnens.

Andere kandidaten voor een plek in de top tien zijn de favorieten bij de Historics: Paul Lietaer (Opel Manta 400 of Ford Escort Cosworth), Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth) en Bjorn Syx (BMW M3). Ook Bert Coene (Ford Fiesta R5), Kurt Boone (Mitsubishi Lancer Evo X), Philip Barbier (Mitsubishi Lancer Evo X) en Andy Heyrick (Subaru Impreza) hopen achter het vele WK-geweld nog een ereplaats te scoren. Bij de voorwielaangedreven wagens wordt het vooral uitkijken naar Charles Munster (Peugeot 208 Rally4) en de snelste Clio’s uit de Clio Challenge.

Beperkt publiek

De wedstrijd gaat zondagmorgen omstreeks 9 uur van start en telt acht proeven, met drie doortochten in Houthulst en Kortemark en twee KP’s in Koekelare. Door de strenge coronamaatregelen zijn slechts 1.200 toeschouwers toegelaten in vooraf aangeduide zones. Die tickets zijn ondertussen hopeloos uitverkocht. Buiten deze zones het parcours betreden, is verboden en ook het servicepark en de regroup zijn niet toegankelijk voor publiek. (JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier